Thursday, October 22, 2009

RINTANGAN DALAM BERDAKWAH??KUATKAN HATIMU DUHAI PADA DAI'E!!!


Sudah beberapa hari ana mencari-cari tajuk yang ingin dikupas buat mengisi blog yang sudah hampir seminggu sepi tanpa berita..


Oh Tuhanku..apakah yang mahu aku tulis sebenarnya..terlalu banyak yang berlegar-legar dikepalaku.. namun masih tercari-cari mana yang terbaik..jari-jemari ini sudah bersedia namun entah kenapa hati bagai tak bisa melakar kata..


sehinggalah ana terbaca satu olahan dari Sheikh Mustafa Mashor dari bukunya ‘Thariqud Dakwah atau dalam bahasa melayunya disebut ‘jalan dakwah’..tajuknya sahaja sudah buat hati ini tertarik..insyallah..akan ana kongsikan disini..


Sahabat2ku,

Bilamana kita membicarakan soal dakwah..ia bukanlah sesuatu yang baru didengar dek telinga..sejak zaman Nabi-nabi terdahulu dakwah ini sudah bermula..malahan cubaan dan rintangan yang dilalui oleh Rasul-rasul Allah lebih getir berbanding da’ie-da’ie masa kini..tetapi,kenapa agaknya kita masih tak bisa menongkah dunia seperti dahulu..disaat kegemilangan Islam..sukarkah untuk berdakwah??
Ya! Jalan dakwah bukanlah satu jalan yang mudah..Ia merupakan satu jalan yang mulia dan mahal.. ia adalah jalan menuju syurga dan diredhai Allah..kerana jalan ini menuntut keihlasan dan pengorbanan yang besar..ia menuntut kesabaran dan keyakinan yang teguh..tanpa kekuatan dalaman ini maka tidak hairanlah ramai yang sudah tersungkur dimedan dakwah sedang masih digaris pemula..

"Hai Tuhan kami, tetapkanlah tapak-tapak kaki kami di atas jalanMu".

Saudara-saudaraku seperjuangan,

Jalan dakwah bukanlah jalan yang ditaburi bunga-bunga yang mewangi..bukan juga jalan yang menghambur kemewahan duniawi..mahupun jalan yang bisa dilalui dengan hanya duduk di kerusi sedang ia bergerak sendiri..tetapi jalan dakwah itu adalah jalan yang memerlukan kecekalan dan kesungguhan..jalan yang dipenuhi pelbagai rintangan dan cabaran yang menghalang.. Malahan penyelewengan juga mungkin terjadi sehingga orang yang berjalan di atas jalan ini juga turut menjauh diri..

Maka, adalah menjadi tanggungjawab bagi seorang Muslim yang benar2 beriman kpd Allah dan Rasulnya.. untuk mencari jalan dakwah yang hendak dilaluinya..Bagaimana untuk berdakwah??siapa yang harus didakwah??strategi untuk berdakwah??apa yang ingin didakwahkan??Pengetahuan dalam berdakwah dan segala-galanya harus dikhatam agar bisa menjadi dai’e yang tetap teguh di atas jalannya..mempunyai kesedaran dan keyakinan yang kuat dan supaya tidak mudah tergelincir dan terpesong..mahupun tersungkur dengan hanya satu halangan..

Ya!Terlalu banyak rintangan yang dihadapi dalam mengharungi jalan dakwah..namun,inilah yang dikatakan dengan ujian..kerana rintangan ini juga sebenarnya dalah ujian dari Allah..kadang-kadang..ia hadir tanpa kita duga..ia melintang di tengah-tengah jalan dakwah..saat kita mungkin tika itu sedang ghairah mencari mad'u..ia merintangi para da'ie.. menahan para pendakwah dari berdakwah.. melemahkan keazaman yang kuat pada awalnya..ia mengelirukan fikiran dan merosakkan usaha dan hasil dakwah yang dibina selama ini..tapi, inilah ujian yang Allah anugerahkan buat para dai’e krn dgn ujian ini juga menjadi penilai buat para dai'e sama ada dengan ujian ini mereka akan tetap teguh berdiri ats jalan Allah atau berpaling membawa diri krn tidak tahan dengan rintangan yang dihadapi..

Firman Allah di dalam surah Al-Ankabut:1-3
"Alif Lam Mim. Adakah manusia menyangka bahwa mereka dibiarkan saja mengatakan: "Kami telah beriman", sedangkan mereka tidak diuji lagi. Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta".(Al-Ankabut: 1-3)

Bilamana kita membiacarakan tantang jalan dakwah..nak atau tidak inilah jalannya..inilah rintangan dan cabaran yang perlu kita tempuh..inilah taruhannya dan kerana itu sebagai da’ie kita seharusnya tegar dalam melalui rintangan2 ini..

Terdapat pelbagai rintangan yang mungkin dihadapi..dan rintangan pertama yang bakal ditempuh ialah bilamana manusia-manusia mahupun orang yang didakwah itu sendiri menjauhi dakwah..dan bertambah berat bilamana mereka-mereka yang berdakwah itu pula meninggalkan dakwah kerana putus asa dakwahnya tidak mendapat sambutan..atau tidak membuahkan hasil..

Sahabat-sahabatku,
andai rintangan yang pertama ini kita sudah tersungkur dan lemah maka percayalah amat sukar untuk kita bangkit kembali..krn telah gagal disaat hanya sedikit berganjak dari garisan pemula..
Ya!Mengajak manusia ke jalan Allah bukanlah sesuatu yang mudah..krn jalan dakwah ini adalah jalan yang dipenuhi dengan segala perkara yang dibenci oleh hawa nafsu..Sudah semestinya amat sukar untuk menyampaikan ayat-ayat Allah pada manusia yang sedang dibelenggu dengan nafsu mahupun terlalu menuruti nafsu..namun ia bukanlah sesuatu yang seharusnya menjadi penghalang untuk kita terus berdakwah..sebaliknya, jadikanlah ia sebagai satu cabaran untuk kita tetap teguh dalam berdakwah..

Oleh sebab itu, sebagai seorang da’ie maka adalah menjadi kewajipan untuk kita mempersiapkan dan memantapkan diri agar tetap dengan jalannya..Sabar..sabar..dan teruslah bersabar dalam menyampaikan dakwah..Andai kita merasa lemah dan putus asa hanya kerana dakwah kita tidak menjadi atau tidak mendapat sambutan maka ingatlah dan kenanglah kembali sirah Nabi-nabi terdahulu..bagaimana sabar dan teguhnya para Rasul Allah dalam berdakwah kepada masyarakat yang tika itu sememangnya jahil dan tidak bertamadun.. contohnya ialah dari sirah perjuangan baginda Rasullah SAW sendiri bagaimana tegarnya hati baginda untuk terus berdakwah..baginda menawarkan diri untuk berdakwah kepada kabilah-kabilah dan suku-suku bangsa Arab di pasar-pasar walaupun mereka berpaling dari baginda. .Bahkan, baginda turut diejek-ejek oleh mereka..namun,baginda tetap tidak berganjak demi membawa agama Allah..baginda sanggup merantau jauh demi menyebarkan Islam dan sanggup juga mengalami berbagai kesulitan selama menyampaikan dakwah Islam...

Begitu juga dengan keteguhan hati Nabi Allah Nuh a.s yang berdakwah selama 950 tahun lamanya tetapi hanya sebahagian kecil sahaja yang beriman kepada Allah dan Rasulnya..tetapi Nabi Nuh a.s tidak pernah berputus asa sehinggalah Allah menurunkan banjir besar kepada kaumnya yang engkar itu..maka musnahlah ummat yang derhaka itu bersama-sama anak dan isteri Nabi Nuh sendiri..

Firman Allah:

“Nuh berkata: 'Ya Tuhanku sesungguhnya aku telah menyeru kaumku malam dan siang maka seruanku itu hanyalah menambah mereka lari (dari kebenaran). Dan sesungguhnya setiap kali aku menyeru mereka (kepada iman) agar Engkau mengampuni mereka, mereka memasukkan anak jari mereka ke dalam telinganya dan menutupkan bajunya (ke mukanya) dan mereka tetap (mengingkari) dan menyombongkan diri dengan sombongnya. Kemudian sesungguhnya aku telah menyeru mereka kepada iman dengan terang-terangan kemudian sesungguhnya aku (menyeru) mereka (lagi) dengan terang-terangan dan rahasia". (Nuh: 5-9)
Sahabat-sahabatku, demikianlah sabar serta bersungguh-sungguhnya nabi Allah Nuh tatkala menyeru kaumnya kepada Allah..dia menyeru siang dan malam, secara rahsia dan terang-terangan tanpa jemu dan putus asa..namun,kita yang mungkin hanya sekelumit waktu berdakwah sudah berkira-kira menghitung masa..sudah mula berputus asa tatkala ditempelak dan dihina..”Oh Tuhan kami..ampunilah kami ya Allah..”

Saudara-saudaraku,

ana suka untuk membawa kalian bersama-sama mengambil pengajaran dari kisah nabi Yunus..dimana Nabi Allah Yunus telah meninggalkan kaumnya disaat kaumnya masih dalam kesesatan kerana tidak menyambut seruannya..lalu Allah memberikan pengajaran kepadanya bilamana Nabi Yunus ditelan oleh ikan Nun dan akhirnya Nabi Yunus mengakui kesilapannya dan bertaubat kepada Allah..

Kisah ini sebenarnya sudah cukup untuk menjadi pengajaran buat kita agar tidak lari dalam menjalankan tugas dakwah..

Sahabat2ku, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk berdakwah kepada manusia..tetapi,tidaklah pula kita dipertanggungjawabkan akan keberhasilannya melainkan hanya Allah s.w.t. saja yang berkuasa memberi hidayah..

"Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi hidayah kepada seorang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi hidayah kepada orang yang dikehendakiNya". (Al-Qasas: 56)

Ingatlah duhai sekalian para pejuang agama Allah..
tatkala kita menyeru manusia kepada Allah dan orang itu menerimanya dengan segera..ketahuilah kita bahawa semuanya itu adalah semata-mata karena kurnia dari Allah dan janganlah pula kita menyangka bahwa sambutan mereka yang pertama itu telah mencukupi dan memadai untuk meneruskan dan mengekalkan kesadaran mereka terhadap tugas mereka kepada Allah dan kepada Islam tetapi kitalah yang seharusnya terus membimbing dan membantu mereka supaya mereka terus berjalan di atas jalan yang lurus.

Sebaliknya, jika mereka menolak dakwah dan berpaling..maka janganlah kita terlalu mudah berputus asa kerana mungkin pada satu hari mereka akan teringat dengan apa yang kita serukan kepada mereka lalu mereka sedar dan kembali kepada jalan Allah dan tika itu..kita hanyalah cukup menjadi faktor penyebab kepada hidayahNya sedang Dialah yang Maha Memberi Hidayat..

Tetapi,andai mereka itu terus mabuk di dalam kesesatan dan kebodohan walaupun setelah diberikan berbagai hujah, maka janganlah kita berasa gusar kerana kite sebenarnya telah menunaikan kewajiban kite terhadapnya.
Rintangan kedua yang ditempuh dalam jalan dakwah ialah cibiran, hinaan dan ejekan..Ya!sudah menjadi tabiat diri manusia kita akan mudah marah apabila diejek dan diganggu oleh orang lain..Namun, dalam hal ini wajib kita melatih diri supaya tegar menerima segala gangguan, ejekan dan hinaan yang tersebut. Segala hinaan dan ejekan ini sebenarnya tidak sedikitpun mengurangi darjat kita..sebaliknya mungkin disitulah terletaknya pahala Allah buat kita..Marilah kita bersama-sama menjadikan Rasulallah SAW sebagai contoh teladan yang baik yang seharusnya kita ikut bagaimana sabarnya baginda dalam menerima berbagai ejekan dari kaum musyrikin..baginda telah dilemperkan dengan pelbagai tuduhan palsu malah baginda dituduh sebagai pendusta, tukang sihir dan orang gila. Lebih dari itu ,bilamana kaum Musyrikin Makkah ini turut mengganggu, menyiksa, mengusir baginda dari negerinya dan akhir sekali mereka menawarkan kepada baginda berbagai kemewahan hidup yang istimewa, tetapi semua itu tidak langsung menggugat hati baginda untuk terus berdakwah bahkan baginda terus mengembangkan dakwahnya dengan lebih giat lagi sambil berdoa kepada Allah supaya Allah memberi hidayah kepada mereka-mereka yang menghinanya, dengan bersabda:
"Hai Tuhanku berikanlah petunjuk kepada mereka karena sesungguhnya mereka itu tidak mengetahui".

Akhirnya, dengan cara yang bijaksana inilah Rasulullah s.a.w. telah berjaya menawan beberapa hati yang tadinya tertutup dan menarik beberapa manusia kepada Islam yang tadinya berpaling dari baginda dan yang selama ini menentang baginda. .
Firman Allah yang bermaksud:

"Dan siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru manusia kepada Allah dan beramal soleh dan berkata: "Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri". Tidaklah sama kebaikan dan kejahatan. Dan tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, maka tiba-tiba orang yang di antaramu dan dia ada permusuhan seolah-olah telah menjadi teman yang sangat setia. Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang mempunyai keberuntungan yang besar". (Fusillat: 33-3).

Rintangan ketiga yang mungkin bakal ditempuh ialah rintangan dari segi penyiksaan sama ada penyiksaan terhadap jasmani, rohani, gangguan terhadap harta, ahli keluarga dan masyarakat, mahupun pemerintah yang sedang berkuasa yang zalim.

Sekalipun musuh2 agama Allah ini menggunakan kaedah penyiksaan namun ketahuilah wahai para dai'e bahwa mereka sebenarnya tindakan mereka itu telah menunjukkan kelemahan mereka..kelemahan mereka untuk mematahkan hujah-hujah pendukung dakwah Islam.. menyebabkan mereka tegar menggunakan kekasaran kerana menyangka bahwa kekejaman, pembunuhan dan penyiksaan mereka yang tidak berperikemanusiaan itu akan menghapuskan suara kebenaran ataupun memadamkan nur Ilahi dan sinar Islam. Tetapi jelas lagi nayata bahawa sangkaan mereka itu sudah jauh meleset..

Saudara-saudaraku..
Inilah dia sunnah Allah dalam dakwah untuk para pendukung dakwah sama ada yang telah berlaku, yang sedang berlaku dan akan terus berlaku sepanjang umur manusia di muka bumi ini..Maka seharusnya kita redho menerima gangguan dan penyiksaan ini..andai kerana semua rintangan ini terus menyekat kita dari jalan dakwah maka ketahuilah bahwa kita sebenarnya sudah benar-benar dalam kerugian yang amat nyata.. krn Allah pasti menggantikannya dengan orang lain yang lebih ridha berjihad pada jalan Allah tanpa takut kepada cercaan siapa pun..
"Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk surga padahal belum datang kepadamu (cobaan) sebagaimana halnya orang-orang yang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dam kesengsaraan, serta digoncangkan (bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah bahwa sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat". (Al-Baqarah:214)

"Dan jika kamu berpaling, niscaya Dia akan menggantikan (kamu) dengan kaum yang lain dan mereka tidak akan seperti kamu (ini)." (Muhammad: 38)

Sahabat-sahabatku, andai kita hitung-hitung..apalah yang ada dengan jihad kita?? kerana pada hakikatnya, Allah Maha Kaya dari kita dan jihad kita..tetapi sebenarnya kitalah yang memerlukan jihad itu untuk diri kita sendiri sedang Allah sebenrnya tidak mendapat kesan sama ada kita tetap berdakwah ataupun tidak..berjihad mahupun tidak..melainkan kitalah yang memerlukannya..
Firman Allah di dalam Surah Al-Ankabut :6

"Barangsiapa yang berjihad maka sesungguhnya jihadnya itu adalah untuk dirinya sendiri. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu dari semesta alam)."

Saudara-saudaraku, betapa kerdilnya diri kita di dunia ini dan betapa kecilnya kita disisi Allah..bersyukurlah duhai saudara-saudraku..disaat Allah memilih kamu sebagai pejuang agamanya..perkuatkanlah azam untuk tetap dalam jalan ini disaat langkah pertama..dan terus berpijak atas jalan ini hingga roh kita terpisah dari jasad..Ada dua kemungkinan yang berlaku samada kamu bergelar mujahid atau gugur sebgai syahid..
Oleh itu, mohonlah hanya kepada Allah dan bulatkan keyakinan dengan sepenuh jiwa raga..Janganlah kita terlalu mudah menyerah kalah berhadapan dengan kebatilan..kuatkanlah hati, azam dan semanagat..Yakinlah duhai para mujahid..bersama kesusahan itu pasti ada kesenangan dan bahwa gangguan itu sebebnarnya adalah tanda-tanda baik dan berita gembira dan kemenangan serta pertolongan dari Allah. .

"Dan sesungguhnya telah didustakan Rasul-rasul sebelum kamu akan tetapi mereka sabar terhadap pendustaan dan penganiayaan terhadap mereka, sampai datang pertolomgan kami kepada mereka. Tidak ada seorang pun yang dapat merubah kalimah-kalimah (janji) Allah". (Al-An 'aam: 34)

Selesai ketiga-tiga rintangan yang dihadapi..maka kemenangan buat para pendakwah yang berjaya mengharunginya dengan penuh kesabaran dan keazaman..jiwa yang tidak pernah lemah dan luntur walaupun menghadapi kesusahan hidup, kerusakan dan keburukan serta berbagai gangguan dan penindasan dari pihak yang menentang dakwah..krn akhirnya Allah menghapuskan kesusahan dan kesulitan itu..pertolongan Allah inilah yang akan mengurangi kepayahan dan keletihan serta menimbulkan kerehatan dan kelapangan untuk ketenangan saraf dan ketenteraman jiwa demi memperbaharui keaktifan dan kesegaran.

Namun,di sinilah pula lahirnya satu bukit halangan dan rintangan yang tidak terduga. Ketenangan jiwa, ketenteraman dengan penuh kerehatan dan kelapangan, rupa-rupanya melalaikan kita, lantas kita terus terlelap dan enak dibuai mimpi indah..Tambahan,apabila kerehatan dan kelapangan itu disertai pula oleh kemewahan atau kesenangan hidup...Disaat rintangan yang terahir inilah akan lahirnya mereka-reka yang memberi berbagai alasan untuk membenarkan tindakannya yang tidak sesuai dengan harakah dan merugikan dakwah Islam dan jihad..Maka, waktu ini adalah menjadi kewajipan bagi saudara-saudara seperjuangan pula menarik tangan dan menolongnya untuk bangkit kembali meneruskan jihad dan perjuangannya di jalan Allah...
Saudara-saudaraku,
demikianlah sedikit kupasan bentuk-bentuk rintangan yang dihadapi dalam mengharungi jalan dakwah..Namun, janganlah kerana rintangan-rintangan ini maka kita menjadi seorang yang terlalu cepat menyerah..persiapkanlah diri dengan ilmu, jiwa yang kental dengan pegangan dan keyakinan kepada Allah untuk terus menegakkan agamanya..
Marilah kita membentuk diri menjadi pendukung dakwah yang benar-benar berpegang pada janji kepada Allah dan benar niatnya untuk berdakwah iaitu mereka-mereka yang telah menjual dirinya dan hartanya kepada Allah..
Sebagai penutup,
Bersama-samalah kita menghayati kata-kata Imam As Syahid Hassan al-Banna ini:
"Jadilah kamu dengan manusia seperti pohon buah-buahan yang mereka lempari dengan batu, tetapi pohon itu sebaliknya melempari manusia dengan buah-buahnya"
Sabar..sabar..dan bersabarlah..
kerana sabar itu indah..dan ikhlaslah dalam berdakwah krn Allah..
Sekian…waallahualam

Sumber : ‘kupasan dari buku Thariqud Dakwah @ Jalan dakwah (Sheikh Mustafa Mashor)

No comments: