Saturday, February 21, 2009

Hadirkan Rasa Malu pada-NYAAssalamualaikum kepada semua pembaca..alhamdulillah,setelah sekian lama..akhirnya ana punya kesempatan untuk menaip kata-kata..menutur bicara dgn mata pena..sekalipun,sebenarnya terlalu banyak yang ingin dikongsikan bersama, namun kekangan masa menggugat hamba Allah ini untuk menulis setiap hari..alhamdulillah, ana baru tamat dua paper untuk ujian mid-semester..animal physiology dan genetik..insyaallah,plant physiology bakal menyusul selasa ini..doaka ana ye..

Meniti kehidupan sebagai mahasiswa mengajar diri erti kesabaran dan mengajar diri bagaimana cara terbaik untuk membahagikan masa..masa seorang pelajar..anak..orang yang ada amanah terpikul dibahunya dan yang paling penting dan perlu didahulukan ialah masa yang diluangkan bersama Al-Khaliq yang menjadikan hamba ini..

ampuni aku ya Tuhanku..andai masaku yang lalu kurang untukku bersama-Mu..walau apapun,moga hati ini tak pernah luput dari mengingatiMu..

melihat keadaan disekeliling kadangkala buat hati terasa sedih..entah kemana pergi rasa malu dalam diri manusia..entah kemana hilangnya rasa malu dalam diri seorang perempuan..gadis atau wanita..mungkin ana bukan seorang ustazah..mahupun orang yang cukup ilmu untuk berbicara hal ini..atau mungkin diri ini tak layak untuk menegur..namun,percayalah duhai temanku..bicaraku bukan kerana marah..bukan jua kerana cemburu atau mungkin kerana iri hati..tapi,kerana aku menyayangi kalian..menyayangi kalian sebagai kaum yang sejnis denganku..yang Allah anugerahkan kecantikan dan perhiasan..namun,alangkah sedihnya tika perhiasan itu kau tonjolkan pada semua tambhan yang bukan halal bagimu..

Duhai kaum sejenisku yang aku cintai kalian kerana Allah..hadirkan rasa malu dalam hatimu..rasa malu tika kau menutupi tubuhmu dengan hanya sehelai baju yang pendek lengannya dan ketat mengikut tubuhmu..hadirkanlah rasa malu tika kau menyarung seluar jeans yang menampakkan bentuk kakimu..hadirkan rasa malu tika kau memakai tudung kurang sempurna mahupun menyilang dan menyempangkan tudungmu hingga menampakkan yang tidak sepatutnya..

tahukah kalian, ada mata yang memandang..mata yang nakal dan galak mencuri pandangan kerana kalian yang menunjukkannya kepada mereka..jangan terlalu murah duhai kaumku..

HADIRKAN RASA MALU..SESUNGGUNYA MALU ITU ADALAH PERISAI SEORANG WANITA DAN IA JUGA MERUPAKAN SEBAHAGIAN DARI IMAN..

Duhai kaum Hawa..wanita itu Allah jadikan cukup indah hingga Adam jua tak dapat menyangkal hati untuk mengakui keindahan ciptaan seorang wanita..namun,anugerah itu bukan untuk semua..mungkin bertuah bagi yang berhak sperti suamimu..aku khuatir..andai kalian terus begini..sesuatu yang buruk akan berlaku pada kalian..

Hadirkanlah rasa malu..

diriku rasa malu..malu tika melihat kalian yang berpakian begitu..krn aku nampak mata-mata melihatmu..rasa bagai mahu dicucuk mata meraka..tapi,apakah daya dirimu merelakannya..

duhai kaum Hawa..

andai tiada rasa malu pada mata yang memandang..tiada rasa malu pada kaum Adam..lahirkan rasa malu kepda-NyA..yang menganugerahkan dirimu kecantikan dan perhiasan itu..rasa malu itu juga tanda kamu bersyukur dan kamu hargai kurniaan-Nya untukmu..

No comments: