Friday, August 8, 2008

MANUSIA SEBAGAI MAKHLUK ALLAH

TASAWUF

Tajuk 1: MANUSIA SEBAGAI MAKHLUK ALLAH TAALA

Manusia ialah makhluk Allah Taala

Makhluk ertinya yang dijadikan atau dicipta oleh Allah Taala

Allah Taala ialah ’Khaliq’ ertinya yang menjadikan makhluk atau pencipta makhluk

Manusia merupakan makhluk yang istimewa, yang lebih baik dan lebih mulia daripada makhluk2 yang lain.

Firman Allah dalam Surah Az-Zariyat:21

”Dan pada diri kamu apakah kamu tidak melihatnya???”

Firman Allah dalam Surah At-Tin:4

” Dan sesungguhnya kami( Allah) telah menjadikan manusia dalam sebaik2 kejadian.

Firman Allah dalam Surah Al-Isra’: 70

Dan sesungguhnya Kami(ALLAH) telah memuliakan anak-anak Adam, dan kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut dan kami telah memebrikan rezeki kepada mereka daru benda-benda yang baik serta kami telah lebihkan mereka dengan selebih-lebihnya atas bab makhluk-makhluk yang telah kami ciptakan.

Berdasarkan firman-firman Allah diatas,jelas menunjukkan kepada kita betapa Allah telah menjadikan kita sebaik-baik kejadian mahkluk.Terdapa banyak kelebihan manusia berbanding makhluk lain. Antaranya ialah:

- Berakal,berfikir,berilmu dan berkata-kata

- Mempunyai daya imaginasi dan daya kreatiiti

- Mempunyai kemahiran dan keterampilan

- Dapat merekacipta dan menghasilkannya.

Segala kelebihan ini adalah rahmat dan kurniaan Allah yang wajib kita syukuri dan jangan sekali-kali dikufuri.

Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah: 172 yang bermaksud:

Dan bersyukurlah kepada Allah,jika betul kamu hanya beribadat pada-Nya..

Berbanding dengan makhluk Allah yang lain,manusia dicipta untuk memikul tanggungjawab yang tidak dapat ditanggung oleh makhluk lain.Ini jelas diterangkan di dalam Al-QURAN iaitu di dalam Surah Al-Ahzab:72

Erti: Sesungguhnya kami telah menawarkan suatu amanah kepada langit,bumi dan gunung maka mereka enggan memikulnya dan berasa tidak akan mampu,lantas menerima akan dia manusia.

Daripada firman Allah ini menujukkan kepada kita 3perkara iaitu:

1)Manusia makhluk Allah

2)Manusia makhluk yang mempunyai tanggungjawab

3)Manusia dicipta dengan sifat-sifat ketuhanan

Dalil manusia makhluk Allah

Surah An-Nahl:4 yang bermaksud

Erti: Dia (ALLAH) telah menjadikan manusia daripada mani tetapi tiba-tiba dia menjadipembantah yang nyata.

Dalil manusia makhluk Allah yang bertanggungjawab

1)Tanggungjawab terhadap nikmat Allah Taala

Firman Allah dalam Surah At-Takathur

Erti: sesungguhnya kamu pasti akan ditanya pada hari Qiamat itu tentang nikmat yang kamu terima.

2)Tanggungjawab terhadap amalan

Firman Allah dalam Surah An-Nahl: 93

Erti: Dan sesungguhnya kamu pasti akan ditanya tentang apa jua yang kamu kerjakan

3) Tanggungjawab terhadap idea,wawasan, ilmu dan teknologi yang dihasilkan:

Firman ALLAH dalam Surah An-Nahl:56

Erti: Sesungguhnya kamu pasti akan ditanya dari hal yang kamu ada-adakan..

4)Tanggungjawab terhadap ikrar dan janji

Firman Allah dalam Surah Al-Isra’:34

Erti: Dan tunaikanlah janji sesungguhnya janji akan ditanya.

Dalil Manusia yang dicipta dengan sifat ketuhanan

Manusia mempunyai sifatt yang dipunyai oleh Allah Taala seperti berkuasa,berkehendak,berilmu,hidup,mendengar,melihat,berkata-kata,penyayang dan sebagainya.Hanya sifat-sifat ini tidaklah sama denga sifatt-sifat Allah kerana Allah Taala PENCIPTA(KHALIQ) dan manusia yang diicipta(MAKHLUK)

Sifat Allah MAHA SEMPURNA dan sifat manusia banyak kekurangannya. Sifat ALLAH tergolong dalam pengertian ketuhanan dan sifat manusia tergolong dalam pengertian kemanusiaan.

Oleh sebab manusia mempunyai sifat-sifat tersebut maka wajarlah manusia dipertanggungjawabkan terhadap Allah dalam melaksanakan segala perintah dan larangan-NYA di dunia ini.

Ya sahabat-sahabat ana sekalin..demikian tadi serba sedikit penerangan tentang hakikat kejadian diri kita sendiri sebagai mahkluk ciptaan Allah yang merupakan sebaik-baik kejadian. Sebagai hamba dan khalifah dimuka bumi ini seharusnya kita sedar akan besarnya tanggungjawab dan amanah yang terpikul di bahu kita.

Tajuk 2: NIKAH DAN TUJUANNYA


TAJUK 2: NIKAH DAN TUJUANNYA

Assalamualaikum semua..seperti yang ana janjikan..disini sambungan untuk tajuk’Munakahat’ yang ana postkan sblm ini..

Sesebuah rumahtangga itu bermula secara rasmi apabila berlaku akad nikah antara lelaki dan perempuan mengikut hukum syarak.

Pengertian nikah dapat kita lihat dari segi bahasa dan istilah:

Bahasa - berkumpul dan berhimpun (disebut juga sebagai perkahwinan)

Syarak - Akad ”ikatan” yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan dengan kata-kata yang menunjukkan nikah mengikut hukum syarak.

Akad nikah ini pula telah didahului oleh beberapa amalan iaitu memilih, merisik, dan meminang yang melibatkan kedua-dua belah pihak iaitu pihak lelaki dan perempuan yang dikatakan sebagai mukadimah nikah. Amalan ini dilakukan supaya akad nikah dapat dilaksanakan dengan sebaik-baiknya dan pasangan yang dinikahkan itu dapat membina rumahtangga yang aman dan bahagia.

Terdapat banyak dalil yang menggalakkan nikah antaranya ialah:-

Nikah merupakan satu cara untuk memenuhi tuntutan sifat semulajadi manusia baik kecenderungan hidup bersama antara lelaki dan perempuan. Oleh itu, Islam menggalakkan umatnya berkahwin berdasarkan dalil Al-Quran,Al-Sunnah dan Ijma’ Ulama’.

Firman Allah dalam surah-An-nisa’: 3

Maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan lain: dua,tiga atau empat.Kemudian,jika kamu bimbang kamu tidak akan berlaku adil (diantara isteri-isteri kamu)maka berkahwinlah dengan seorang sahaja.

Riwayah Al-Juma’ah

Wahai golongan muda,sesiapa antara kamu ada perbelanjaan(kesanggupan) hendaklah ia berkahwin, kerana dengan berkahwin dapat mengawal pandangan dan mengawal kemaluan(nafsu).

Seterusnya,kita beralih kepada hukum-hukum nikah. Terdapat lima hukum nikah dan hukum nikah yang asal ialah harus.

1) Harus- hukum yang asal

2) Sunat- Bagi orang yang mahu berkahwin serta mempunyai perbelanjaan yang cukup termasuk menanggung nafkah

3) Wajib- bagi orang yang mempunyai kemampuan untuk berkahwin dan takut terjebak dengan maksoat iaitu zina.

4) Makruh-bagi orang yang tidak berkemampuan,tidak berhajat untuk berkahwin serta tidak ada nafsu yang disebabkan oleh berbaga-bagai sebab,disamping tidak mempunyai perbelanjaan.

5) Haram- bagi orang yang berniat untuk menyakiti atau menganiayai perempuan yang dikahwininya seperti tidak memberi nafkah zahir atau batin atau menderanya.

Tujuan nikah berdasarkan Al-Quran dan Al-Sunnah

1) Mengekalkan dan meneruskan kehidupan manusia sebagai hamba Allah dan khalifah di bumi Allah yang bertanggungjawab dalam menegakkan Islam dan melaksanakan ajarannya.

2) Memastikan nilai2 akhlak mulia yang menjadi asas hidup manusia dalam mendapatkan kekuatan jasmani dan rohani.

3) Mendapat ketenangan(sakinah),menyalurkan rasa cinta(mawaddah), dan kasih sayang(rahmah) antara lelaki dan perempuan secara yang halal.

4) Menyelamatkan manusia daripada jebak maksiat dan azab neraka terutamnya zina dan gejala sosial.

5) Memberi jaminan sosial dan ekonomi untuk kesejahteraan hidup

6) Mengembangkan zuriat dan kaum kerabat bagi membina masyarakat maju dan bertemadun.

7) Menanamkan semangat persaudaraan dan semangat berkorban bagi mencapai matlamat utama dalam hidup iaitu mendapatkan kebahagiaan yang diredhoi Allah Taala.

Renungkan

Firman Allah dalam surah- An-Nisa’: 1

Wahai sekalian manusia!bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu bermula dari diri yang satu(Adam), dan yang menjadikan daripada Adam itu pasangan(isterinya-Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya zuriat dan keturunan lelaki dan perempuan yang ramai.

Firman Allah dalam Surah-Ar-Rom: 21

Dan diantara tanda-tanda yang membuktikan kekuasannya dan rahmatNya,bahawa ia menciptakan untuk kamu(wahai kaum lelaki),isteri2 dari jenis kamu sendiri,supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikan antara kamu(suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan2 yang menimbulkan kesedaran bagi orang2 yang berfikir.

Firman Allah dalam Surah-Al-Furqan:74

Wahai Tuhan kami,berilah kami beroleh daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami,perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya,dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang2 yang mahu bertaqwa.

Sahabat2 ana yang dikasihi..perkahwinan itu indah dan satu ibadah..namun..dikala kita belum berkemampuan..atau mungkin masih dalam menuntut ilmu..insyaallah,jihad menahan nafsu dan keinginan adalah yang terbaik utk kita..bersabar dan yakinlah dengan takdir Allah.. kerana perkahwinan bukan hanya didasari atas nama cinta,atau mungkin sekdar keinginan untuk berkahwin..tetapi,dengan amanah,tangungjawab..dan untuk mendapat redho Allah dunia dan akhirat..andai kita tidak bisa menahan nafsu dan keinginan tika ini..bagaimana pula kita bisa menempuh ombak badai dalam perkahwinan??Insyaallah..jihad..pengorbanan dan kesabaran buat seketika ini pasti mengundang bahagia pada masa akan datang..biiznillah..


Segala kandungan dari apa yang ana sampaikan di atas ialah dari kitab ’Munakahat’sewaktu ana bersekolah agama dulu dan buku’Memasuki Gerbang Perkahwinan’ dibawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia yang ana dapat sewaktu mengikuti kursus kawin pada 24Julai yang lalu..semoga kalian mendapat sesuatu dari apa yang ana sampaikan..