Tuesday, March 10, 2009

ALAHHHHHHH...RINGAN-RINGAN JE..
Dari Abu Hurairah r.a dari Nabi SAW sabdanya” Nasib anak Adam mengenai zina telah ditetapkan. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Dua mata zina memandang,dua telinga, zina mendengar,lidah zinanya berkata,tangan zinanya memukul,kaki zinanya melangkah, hati zinanya ingin dan rindu sedangkan faraj(kemaluan)hanya mengikuti atau tidak mengikuti..

kisah 1

Hari itu..sewaktu di dalam bas..aku duduk dikerusi yang kosong tika itu..disebelahku ialah seorang gadis yang tidak kukenali..aku menoleh ketepi..kelihatan seorang lelaki dan seorang perempuan ditempat duduk sebelahku..aku sekadar memandang..dan kemudian menoleh ke depan..tidak timbul keraguan dihatiku..fikirku lelaki dan perempuan itu tidak saling mengenali..

namun,ternyata sangkaanku meleset..
sedang mataku masih tertumpu kedepan..aku terperasan suatu gerakan..mataku menjeling ke tepi sedangkan kepalaku tika itu tegak memandang ke depan..aku terperasan tangan lelaki yang duduk disebelah perempuan itu merayap menyentuh tangan perempuan itu dan perempuan itu sekadar membiarkan..

ya Allah, barulah aku tahu rupa-rupanya pasangan yang duduk disebelahku ialah pasangan kekasih..melihat tangan si teruna yang sudah merayap..aku pun berdehem dengan kuat..
“lelaki tadi cepat-cepat mengalih tangannya..

ya Allah ya Tuhanku..aku istighfar sendirian..

aku menoleh tepat ke pasangan itu..sengaja aku berbuat begitu..sebagai satu cegahan agar mereka tidak mengulang perkara yang sama..tapi,mereka tidak menoleh..mungkin kerana malu atau takut setelah menyedari perlakuan mereka dilihat olehku..

sewaktu turun dari bas..aku sengaja memandang tepat ke arah mereka..sebagai tanda cegahan agar mereka menyedari kesilapan mereka itu..

ya Allah,kurniakan hidayah dan petunjuk untuk mereka..

andaikata mereka meneruskan apa yang mereka lakukan tadi sekalipun sedar aku melihatnya..percayalah..aku akan menegur mereka disitu juga..kerana itu doaku..agar Allah mengurniakan keberanian untukku melakukan amar ma'ruf nahi mungkar..aku sudah tidak mahu sekdar membenci di dalam hati..aku mahu menggunakan anugerah dan nikmat yang Allah anugerahkan padaku untuk aku menegakkan Islam..untuk kujalankan kewajipan dalam ‘amar ma'ruf nahi mungkar’..insyaallah,moga Allah memberikan keberanian itu untukku..

Dari apa yang aku lihat tadi..aku tahu..lelaki tadi baru dalam proses hendak cuba-cuba menyentuh tangan kekasihnya..kerana aku dapat lihat dirinya yang masih takut-takut tika itu..

bak kata orang bercinta..pegang-pegang..peluk-peluk..ia sekadar ringan-ringan..perkara biase je..(itulah jawapan yang keluar dari mulut manusia yang tidak faham agama atau faham tapi sengaja buat-buat tak faham..)

duhai saudara-saudaraku,

tahukah kalian..dari ringan-ringanlah ia menjadi berat..dari dosa kecillah bila dikumpul-kumpul..dibiarkan..ia menjadi dosa besar..

“alah..bukan berzina pun..pegang-pegang je..

“lebih baik kamu menyentuh babi dari kamu menyentuh wanita yang tidak halal bagimu”

ramai diantara kita yang merasakan zina itu ialah dengan melakukan persetubuhan semata-mata..tahukah kalian…banyak lagi zina yang mungkin kita lakukan?? malahan bukan zina sahaja tapi juga bunga-bunga zina yang tanpa kita sedar kita melakukannya..ini jelas diterangkan sepertimana hadith di atas..zina mata memandang,zina telinga mendengar,zina lidah menyebut,zina hati merindu,zina tangan memukul atau mungkin jua memgang dan zina kaki melangkah..sedangkan kemaluan hanya menurut sama ada nak atau tidak..nauzubillahiminzalik..jauhkan kami ya Allah..


Firman Allah di dalam Surah Al-Isra’ayat 32 yang bermaksud:
Dan janganlah kamu dekati penzinaan sesungguhnya perzinaan itu suatu perbuatan yang keji dan jalan yang salah.

Di dalam firman Allah diatas jelas menunjukkan kepada kita akan larangan Allah dari kita mendekati zina..tidakkah pernah terfikir dihati kalian kenapa Allah menegah kita dari berzina??ya!kerana terlalu banyak kerosakan dan masalah yang akan timbul jika berlakunya zina..segala yang Allah perintah maka ia adalah untuk kebaikan kita sebagai hamba..

ISLAM IS THE WAY OF LIFE’..

Islam merupakan cara hidup yang seharusnya kita ikut..segala perintah dan suruhan Allah mahupun larangan-NYA pasti adalah untuk kebaikan kita semua..Namun,kita yang kadangkala tidak mahu tunduk dan akur dengan segala yang ditetapkan..dan akhirnya tika sesuatu yang buruk menimpa diri barulah terduduk hamba meraih simpati dari pencipta..

Itulah sifat seorang manusia..

Duhai sekalian saudaraku..

Andai kalian rasa kalian tidak cukup kuat untuk melawan hasutan syaitan mahupun nafsu yang bermaharajalela, maka aku punya kata-kata yang aku harap kalian bisa memegangnya..

"setiap saat rasailah kehadiran Allah..untuk kalian merasa malu..terlalu malu untuk melakukan sesuatu yang mengundang murka-NYA..sentiasalah ingat bahawa Allah Maha Melihat setiap apa yang kita lakukan sama da ia kita lakukan terang-terangan mahupun sembunyi..ingatlah bahawa Dia Maha Mendegar segala apa yang kita katakan sama ada kuat mahupun sekadar dihati..Dia juga Maha Mengetahui apa yang ada dalam hati dan pemikiran kita..tak banyak yang dapat aku sampaikan..cuma apa yang ingin kuingatkan ialah carilah ilmu Mengenal Allah..Bukan sekadar mencari..bukan sekadar mendengar..tapi,bila mana kamu belajar mengenal Allah biarkan ia benar-benar menyerap2 dalam hatimu..hanya tika itu, kamu akan bisa membentuk diri menjadi hamba sebenar-benar hamba..

SEMOGA ALLAH MELINDUNGI KITA SEMUA DARI SEGALA BENTUK ZINA MAHUPUN BUNGA-BUNGA ZINA..

3 comments:

puterinurzahra said...

salam...
umi teruskan ye....

xramai yang berani tegur diorng ini

adzhar said...

teruskan mencegah...
jgn biar rakan2 kite trus hanyut...

humaira' said...

> wa'alaikumussalam..
> insyaallah..terima kasih..
> semoga kita semua dapat sama-sama melakukannya..amar ma'ruf nahi munkar..biiznillah..