Monday, August 25, 2008

PELIHARA LIDAHMU..

Jaga Lidah,Manusia Selamat

Sewaktu pulang ke kampung..sempat ana membuka dan meniliti hadis shahih muslim..ada sesuatu yang ingin ana kongsikan..untuk kita sama-sama melihat dan meninjau akan kelemahan dan kekurangan diri..dan seterusnya membaiki kesilapan diri..terutamnaya diri ana sendiri krn ana yang menulis ini..

ayuh sahabat2ku kita hayati hadis-hadis ini..

" dari Abu Hurairah r.a katanya: Rasulallah SAW bersabda: " seseorang hamba(manusia)yang berbicara dengan perbicaraan yang belum jelas baginya(hakikat dan akibatnya),maka dia akan terlempar ke neraka sejauh antara timur dan barat.

Dari Abu Hurairah .a katanya: Rasulallah SAW bersabda:" Aabila seseorang berkata,"celakalah mereka!" maka orang yang berkata itulah yang paling celaka"

Sahabat-sahabat ana yang dikasihi..
Daripada dua hadis di atas,bisakah kalian meniliti pengajaran yang terselit disebaliknya..apakah yang Rasulallah SAW ingin sampaikan pada kita??betapa pentingnya untuk kita menjaga lidah kita dalam berbicara..

Nak atau tidak..kita harus akui..kadang kala..lidah kita terlalu lancang berbicara..tambahan pula bila kita marah..keluarlah bahasa-bahasa kesat yang tidak seharunya kita tuturkan..perkataan:bengong',bangang',bodoh;gila; celaka atau perkataan-perkataan yang tidak elok pantas betul lidah kita menyebutnya..

sahabat2ku..semarah manapun kita pada seseorang..sejahat manapun orang itu..sekejam manapun orang lakukan pada kita..janganlah sesekali kita amalkan lidah kita untuk menyebut perkataan2 seumpama ini..sabarlah..krn sabar itu indah dan selalulah bersangka baik..kita adlah manusia yang tidak sempurna sahabat2ku..setiap orang punya kelamahan dan kelebihan tersendiri..dan apa yan perlu kita ajar dan didik diri kita ialah untuk belajar menerima kekurangan dan kelemahan orang lain..usahlah kita terlalu bermegah-megah atau mersakan seolah-olah kitalah yang paling baik..krn Allah menilai dan melihat kita dari hati kita..dan soal hati..keikhlasan dan ketulusan..hanya DIA yang maha mengetahui..

Sebagai seorang rakyat malaysia..dan seorang mahasiswa..sebenarnya bukanlah ana tidak mahu untuk berbicara soal politik negara kita..ana suka berbual dgn ayah dan bapa saudara ana soal politik..tapi,melihat politik di Malaysia yang semakin parah..seakan hilang keupayaan untuk berbicara krn khuatir lidah ini berbicara dan mengulas dlm keadaan emosi..sekadar memandang dan mengikuti perkembangan dari jauh..fitnah..umpatan..hinaan..kata-mengata dalam politik seolah-olah sudah menjadi rencah utama..inilah penyebab kenapa ana tidak mahu berbicara soal politik..

Baru-baru ini ana melihat satu video klip di dalam handphone adik ana..gambar seorang ustaz sedang menyanyi lagu yang menunjukkan dia merendah-rendahkan seorang pemimpin Negara sewaktu ustaz ini menyampaikan ceramah..bila ana melihatnya..hati ana rasa sedih..dan ana tak setuju dgn tindakan ustaz itu..bukanlah bermakna ana penyokong pari-parti tertentu..cuma ana tak suka melihat sifat manusia yang saling rendah-memperendahkan,saling kata-mengata..saling umpat-mengumpat..jika kita merendah2kan orang lain..tanpa kita sedar..kitalah sebenrnya y telah merendahkan martabat kita sbgi seorang Muslim krn tidak menjaga tutur kata..jika kita mengatakan orang lain dgn kata-kata kasar..kitalah yang sebenrnya spt apa yang kita tuturkan..janganlah terlalu taksub terhadap sesuatu..bersederhanalah dlm apa yang kita lakukan..jgn krn terlalu taksub hingga kita menggunakan lidah kuniaan Allah ini untuk kita mencela manusia lain..

Duhai saudara-saudara seislamku..sebaik-baik muslim itu adalah yang baik tutur katanya..jika kita benar-benar berpegang pada Al-Quran dan Al-Hadis..beriman pada Allah dan kita benar-benar mencintai Rasulallah..mengapa tidak kita mengikuti akhlak baginda?kelembutan baginda dalam bertutur kata..baginda Rasulallah SAW sendiri tidak suka kita berbicara kasar walau dgn sesiapapun..baginda tak suka kita menyumpah-nyumpah walau dgn sesiapun..jagalah lidah kita n insyaallah..Allah melindungi kita..jauhi mengumpat.memfitnah mahupun menyumpah-nyumpah..sabar dan belajarlah menahan kemarahan..

semoga segala yang ana tulis menjadi peringatan untuk diri ana sendiri dan untuk semua..
sempena bulan Ramdhan yang hampir tiba..ana memohon maaf pada semua atas segala kata-kata ana atau salah silap ana sama ada yang ana sengaja mahupun tidak sengaja..mungkin ana pernah termarah,terumpat,terkasar bahasa,pernah prasangka buruk atau apapun..maafkan ana ye..

BATASAN PERGAULAN SEMASA BERTUNANGBATASAN PERGAULAN SEMASA BERTUNANG
Syariat Islam membenarkan lelaki melihat perempuan yang menjadi pilihan hatinya untuk dijadikan isteri dengan:
1)mengenalinya dengan lebih jelas
2)mengetahui tahap keteguhan agamanya
3)mengetahui tahap pemikiran dan emosinya
4)mengetahui hal-hal peribadi yang lain

Kelonggaran ini dibenarkan oleh Islam dengan syarat bahawa kedua-dua pihak memang sudah membuat azam untuk merapatkan hubungan bagi memastikan perkahwinan mereka kelak dapat dibina di atas persefahaman dan keserasian yang teguh.

Perbuatan ini pula tidak dengan tujuan untuk memenuhi dorongan nafsu jahat sehingga berlaku maksiat.Oleh itu batasan pergaulan yang diizinkan oleh Islam hendaklah dipatuhi. Batas utama ialah bahawa Islam hanya membolehkan:
a) lelaki melihat perempuan pada muka dan dua tapak tangan dan tidak boleh bersentuhan
b) pertemuan yang sopan dan ditempat yang terpelihara daripada gejala sosial dan maksiat.
c) Pertemuan antara lelaki dan perempuan bertunang hendaklah ditemani mahramnya.
d) Pertemuan itu tidak terlalu kerap sehingga menimbulkan fitnah

Islam melarang perlakuan berdua-duaan,berkhalwat dan bergaul bebas, pergi kesana kemari seperti yang berlaku dalam masyarakat hari ini kerana perbuatan itu haram dan boleh mendatangkan banyak keburukan kepada diri, keluaraga, dan masyarakat.Dengan kata2 lain kelonggaran yang diberikan oleh Islam itu untuk memastikan bahawa bakal suami isteri itu akan dapat meletakkan asas kebahgiaan rumahtangga berdasarkan nilai agama dan kemanusiaan yang tulen bukan sahaja berdasarkan penilaian nafsu, tetapi dengan penilaian hati yang luhur dan ikhlas, rela menerima kehadiran antara kedua belah pihak.

Suatu perisiwa telah berlaku di zaman Rasulallah SAW, iaitu Al-Mughirah B. Syu’bah telah meminang seorang perempuan untuk dikawininya, lalu Rasulallah SAW bertanya kepadanya, adakah engkau melihatnya??jawabnya: tidak!kemudian baginda bersabda yang bermaksud:

Erti: Lihatlah ia kerana perbuatan itu lebih wajar untuk mengukuhkan pertalian antara kamu berdua

Dalam peristiwa lain Rasulallah SAW bersabda:

Apabila ada diantara kamu meminang perempuan, maka jika ia dapat melihat kepadanya akan perkara yang mendorong untuk mengahwininya hendaklah dilakukan.

PERINGATAN PERGAULAN BEBAS
1) Islam mengaharamkan pergaulan bebas antara lelaki dan perempauan bukan mahram seperti yang berlaku pada masa sekarang kerana perbuatan itu termasuk dalam maksiat.
2) Pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan menjadi salah satu punca gejala sosial dikalangan remaja dan maksiat yang berleluasa.
3) Jauhi pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan dimana2 sahaja kamu berada, kamu akan terselamat daripada jebak gejala sosial dan maksiat.
4) Patuhi adab pergaulan yang diizinkan oleh Islam dan jaga maruah kamu sebagai seorang Islam.