Saturday, June 25, 2011

KELAMKAH HATI?TERUBATKAH RINDU?

Petang semalam..Pak Usu ana ambil ana untuk ke rumah saudara kami di Taman Baru Uda..pada mulanya ana tidak tahu apa tujuan kami ke sana..tapi,setelah bertanya..barulah ana tahu yang rupa-rupanya..ada kenduri tahlil dan bacaan Yaasin..

Sesuatu yang buat diri ana rasa bersyukur malam tadi..sebab ana dapat solat di masjid..sebelum sampai di rumah saudara kami tu..rupa-rupanya pukcu singgah di Masjid Jamek Taman Baru Uda..untuk solat Maghrib di sana..melihat masjid dihadapan mata..tambahan keadaan masjid yang tersergam indah dan besar..hati mengucap syukur dan jadi gembira sangat..alhamdulillah..dapat solat di masjid..dah lama sangat tidak ke masjid..keadaan tmpt tinggal yang tidak ada surau dan masjid yang berdekatan tanpa membawa kereta krn keadaan mata yang rabun..agak menekan jiwa..sudah lama tidak ke masjid..dan sudah lama juga hamba Allah ini tidak mendengar pengisian..cuma kadang kala membuka youtube mendengar ceramah 'dan yang paling disukai ialah ceramah 'Ustaz Azhar Idrus'..

Walaupun hanya seketika kerana perlu meneruskan perjalanan untuk tujuan sebenar..tapi,alhamdulillah..ana sempat mendengar sedikit pengisian yang disampaikan oleh ustaz di masjid tadi..ia berkaitan hukum bunuh..ya!Ana masih ingat sewaktu belajar 'Jenayat' di sekolah agama dulu..hukum bunuh salah satu hukum yang ada diterangkan dalam agama kita..agama Islam..ia adalah hukum Allah yang punya hikmahnya yang tersendiri..yang sempat ana dengar tadi, antara yang menyebabkan seseorang boleh dijatuhkan hukum bunuh ialah orang yang membunuh orang lain..anak yang memukul ibu bapa..dan orang yang menceroboh dengan bersenjata..ana tidak sempat mendengar sehingga habis..insyaallah..harus dicari dimana2 pengetahuan tentang ini..

Tetapi hari ini..bukan soal hukum bunuh yang ingin dikongsi..tapi,perihal ke masjid..

Saudara-saudaraku yang dirahmati Allah..

Tahukah kita di zaman Rasulallah SAW dulu..semua lelaki berlumba-lumba untuk ke masjid..berlumba-lumba untuk solat berjemaah..tapi,hari ini..kita dapat lihat..betapa kurangnya lelaki solat berjemaah di masjid..masjid-masjid yang tersergam indah dan besar..sepi..tanpa penghuni..hanya beberapa org yang hadir..masjid-masjid hari ini hanya penuh pada hari Jumaat..

Apakah hukum sebenar lelaki ke masjid dan solat berjemaah??

Rasulullah s.a.w. bersabda, Apabila kamu melihat lelaki yang melazimkan berulang-alik ke masjid, maka Islamlah dia (ada iman dalam hatinya). Riwayat dari Abi Sa’id Al-Khudri,

Dalam mazhab Syafie, hukum sembahyang berjemaah adalah Fardu Kifayah, ke atas semua lelaki yang mampu, namun apabila ada sekumpulan yang melakukankannya, gugurlah kewajipan itu. Ini bersandarkan hadis:


Tidak ada tiga orang (lelaki) dalam sesebuah kampung atau sesebuah desa yang tidak mengerjakan sembahyang berjemaah, melainkan mereka (mudah) dikuasai oleh syaitan (dengan menjadikan mereka mencuaikan perintah syara’); oleh itu hendaklah engkau sentiasa menyatukan diri dengan jemaah (kerana dengan itulah sahaja engkau akan selamat dari angkara syaitan) (Riwayat Imam Ahmad).

Demikianlah perlunya untuk seseorang lelaki itu solat berjemaah di masjid..Sekalipun, Fardhu Kifayah..tetapi, mengapa tidak kita menuruti perlakuan junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang solat di masjid??Bukankah ciri-ciri bagi lelaki soleh itu adalah yang terikat hatinya dengan masjid??Insyaallah..mulai saat ini..kepada kaum Adam..kalian sudah boleh untuk menanam impian untuk rajin ke masjid..

Bagaimana pula dengan kaum Hawa??Apakah hukumnya golongan wanita ke masjid dan solat berjamaah???

Ya!Benar..ada sesetangah pandangan ulama yang mengatakan wanita itu tidak diwajibkan untuk solat berjemaah di masjid malahan ada yang mengatakan makruh kerana boleh mendatangkan fitnah..

Ya!secara peribadi ana setuju..seorang wanita itu lebih baik solat di rumah andai boleh mendatangkan fitnah untuk ke masjid..tetapi,bilamana suasananya selamat dari fitnah..dengan kehadiran mahram contohnya..mengapa tidak kita ke masjid??Bukankah masjid itu tempat utama penyebaran ilmu??apa yang paling penting..ialah kita tahu menjaga perlakuan kita..terutamanya dari segi pakaian..haruslah menutup aurat..harus juga menjaga pandangan mata dan pertuturan..

Insyaallah..kalian boleh membaca dengan lebih terperinci hujah berkaitan ini di dalam man web yang ana sertakan di sini..http://www.kias.edu.my/wnitakemsjid08.htm

Sewaktu di UPSI dulu..masih teringat seorang sahabiah yang sangat rajin ke surau KUO sekalipun dia sebenarnya tinggal di KHAR..Ana cukup mengaguminya kerana kesungguhannya untuk mengejar solat berjemaah..tapi ana..hanya hadir sekali-sekala dan apabila ada ceramah..keadaan bilik yang terletak di bangunan blok lelaki(kerana lebihan pelajar perempuan)..membuat diri ini terasa sangat malu untuk melintasi blok lelaki untuk ke surau..

Tapi sekarang..ana terasa sangat rindu untuk ke masjid..tersangat rindu untuk mendengar pengisian..Cuma sesekali berbicara soal agama dengan roomate tersayang..Kak Syahida..ya!Hati.. bilamana tidak diisi..dia akan semakin kelam..ana tak mahu dan sangat takut hati ini menjadi begitu..ya Allah..lindungi aku..

Kepada yang berpeluang untuk ke masjid..syukuri nikmat itu..ketenangan untuk hadir di rumah Allah..

ya Allah,rindunya..