Sunday, February 7, 2010

GURU KENCING BERDIRI..ANAK MURID KENCING BERLARI???


Biasakah kita mendengar ungkapan di atas???
Ana percaya..kita semestinya familiar dengan peribahasa tersebut..dan semestinya cukup memahami makna peribahasa di atas..

Peribahasa ini mencerminkan keperibadian seorang guru yang tidak baik itu semstinya akan melahirkan pelajar yang mempunyai peribadi yang tidak baik atau mungkin lebih buruk dari itu..Kelakuan kencing berdiri itu sudah kita ketahui merupakan sesuatu yang tidak elok..inikan pula kencing sambil berlari..

ya!Inilah lumrah kehidupan..inilah realiti yang sebenar..
Analoginya cukup mudah..ia ibarat si ibu ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus..sedang dia sendiri ke kiri-ke kanan sewaktu berjalan..

Jadi..bagaimana si ibu ketam yang berjalan bengkak bengkok ini bisa mengajar anaknya berjalan lurus??

Atau bagaimana pula seorang guru yang punya akhlak yang tidak baik dengan digambarkan dalam keadaan kencing berdiri ini bisa membentuk diri pelajar agar menjadi baik sedang diri sendiri belum terbimbing??

YA!Jawapannya hanya satu!!

Guru itu dulu perlu belajar untuk kencing sambil duduk..dan si ibu ketam itu dulu perlu belajar bagaimana hendak berjalan lurus..agar akhirnya..lahirlah si anak ketam yang pandai berjalan lurus kerana diajar oleh siibu ketam yang tahu berjalan lurus dan lahirlah juga pelajar yang terbimbing..kerana dibimbing oleh guru yang juga terbimbing..

Bagaimana pula kalau guru itu mahu terus kencing berdiri???

"alah..aku ni guru..kamu tu murid..guru takpe.."

................................................................................................

Andai semua ini diteruskan..maka akan timbullah pula situasi ini..

"Alaa... cikgu pun merokok..apa salahnya kita merokok.."

"Cikgu pun pakai tudung singkat..takpelah kita pakai tudung singkat.."

"Cikgu pun dating..apa salahnya kita berdating.."

...............................................................................................

Lihat sahabat-sahabatku..betapa besar peranan seorang guru..andai kita benar-benar memahami akan tanggungjawab dan amanah yang terpaksa dipikul oleh kita..percayalah kita akan malu sendiri..tugas seorang guru itu bukan sekadar menyampaikan ilmu tapi lebih dari itu..pandanglah-pandanglah diri sendiri..tanya sama hati..ya Allah,apa aku layak untuk bergelar seorang guru??andai terasa ada kekurangan..maka ayuh!!kita perbaiki diri..semoga kita dapat melahirkan para pelajar yang terbimbing..berkat dari doa seorang guru yang juga terbimbing..
........................................................................................................

Sekadar perkongsian..

Kenangan sewaktu membantu di dalam 'KEM PEMANTAPAN IBADAH' ..No comments: