Tuesday, July 14, 2009

DUHAI AR-RIJAL..DUHAI AN-NISA'

hari ini ana ingin berkongsi cerita..cerita yang membuatkan darah ana sebagai perempuan menyirap melihatnya..tapi,itulah hakikat yang berlaku..apakah ini fitrah lelaki atau bagaimana??insyaallah,segalanya akan dirungkai disini..semoga ia menjadi pengajaran untuk kita semua..sama ada bagi kaum ADAM.. mahupun kaum HAWA..

Kisah bermula..

tengah hari semalam, ana membeli makanan di restoran berdekatan..alhamdulillah,tidak terlalu ramai org..hanya seketika kemudian,barulah ramai pelajar yang mengerumi di situ..sememangnya Azizan Cafe antra tempat yang menjadi tumpuan pelajar UPSI yang tinggal di KHAR dan KUO..ana sendri selalu membeli makanan di situ..Sedang beratur panjang untuk membayar di kaunter,lalu seorang gadis yang tidak memakai tudung..dgn berbaju t-shirt mengikut tubuh dan berseluar jeans..baru selesai membayar makanan di kaunter..sewaktu gadis itu lalu melepasi satu meja yang diduduki oleh dua lelaki..satu adegan yang tidak enak berlaku..ya!ia berlaku di depan mata ana..menyirap darah ana dibuatnya..dua lelaki tadi memandang gadis tadi tidak berkelip dengan pandangan nakal dari atas ke bawah..dengan tumpuan mata pada yang tidak sepatutnya..dan gelak ketawa sesama mereka..

ya Allah ya Tuhanku..istighfar ana dibuatnya..menyirap darah ana..mahu sahaja ana menegur perbuatan dua lelaki yang tidak bermoral tadi..tetapi,memandangkan tika itu ramai orang..ana sekadar cuba mengawal perasaan marah yang membuak..

berlalu gadis tadi,ana memandang sekilas lelaki2 tersebut sambil menunjukkan reaksi menggeleng2 kepala agar mrk malu dgn perbuatan mrk sebentar tadi..ya Allah ya Tuhanku..geram..geram dengan perbuatan lelaki2 tersebut dan malu..terlalu malu..bila kaum sejenisku diperlakukan begitu..

inilah realiti yang banyak berlaku pada masa kini..andai kita merungkai permasalahan 'siapa yang bersalah'??ana percaya..pasti yang lelaki menyalahkan perempuan..kerana perempuan tidak menutup aurat..sape suruh perempuan pakai seksi..

dan kalau kita bertanya kpd kaum perempuan siapa yang bersalah??pasti perempuan akan menjawab lelaki..”siapa suruh lelaki tengok..tidak menjaga pandangan..tak dapat mengawal nafsu..”
akhirnya..tiada jalan penyelesaian bagi permasalahan yang berlaku..dan berleluasalah masalah-masalah social di negara kita ini..sedang hakikatnya, penyelesaian ada di dalam Al-Quran..jalan itu sudah ditunjukkan oleh Islam..cuma kita sebagai seorang Islam sendiri tidak menuruti apa yang diperintahkan oleh Allah..

Bilamana kita melihat di dalam Al-Quran, tahukah kita bahawa Allah telah menurunkan ayat supaya lelaki dan perempuan menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan..

Firman Allah di dalam Surah Nur:30 yang bermaksud:

Katakanlah kepada laki-laki yang beriman supaya mereka menahan sebahagian penglihatan mereka dan menjaga kehormatannya.Yang demikian itu lebih suci untuk mereka..Sesungguhnya Allah itu tahu betul apa yang mereka perbuat.

Firman Allah di dalam Surah Nur:31


Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya mereka menahan sebahagian penglihatan, memelihara kehormatannya dan tiada memperlihatkan perhiasannya(tubuhnya) selain dari yang nyata terbuka.Dan hendaklah mereka sampaikan kerudungnya ke leher dan dadanya dan tiada memperlihatkan perhiasannya kecuali kepada suaminya,bapanya,,bapa suaminya,anak-anaknya,anak-anak suaminya,saudara-saudaranya,anak-anak saudaranya,anak-anak saudara perempuan sesama perempuan,hamba sahaya kepunyaannya,laki2 yang menjalankan kewajipannya tetapi tidak ada keinginan (kepada perempuan), dan kanak-kanak yang belum mengerti aurat perempuan. Dan janganlah mereka pukulkan kakinya supaya diketahui orang perhiasannya yang tersembunyi. Dan bertaubatlah kamu semuanya kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung..

Kedua-dua firman Allah di atas menjadi bukti dimana Allah memerintahkan kita supaya menjaga pandangan..dan perintah ini ditujukan kepada kaum lelaki terlebih dahulu iaitu pada ayat yang ke-30 kemudiannya kpd kaum perempuan..pada ayat ke-31 ..

Tapi,permasalahan disini bukanlah soal perintah kepada siapa terlebih dahulu..tetapi pointnye disini adalah perintah Allah supaya kita semua sama ada lelaki mahupun perempuan sama-sama menjaga pandangan..dan kehormatan..

Perbuatan dua hamba Allah yang tidak bermoral tadi menunjukkan mereka tidak menghormati gadis tersebut..dan perbuatan gadis tersebut yang tidak menutup aurat itu menunjukkan dia tidak menghormati dirinya..

Firman Allah di dalam Surah Al-Ahzab ayat 59

"Wahai Nabi (Muhammad s.a.w.), suruhlah kepada isteri-isteri kamu, anak-anak perempuan kamu dan wanita-wanita beriman agar melabuhkan jilbab (pakaian bagi menutup seluruh tubuh) mereka (semasa mereka keluar), cara yang demikian itu lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang beriman) maka dengan itu mereka tidak diganggu. dan (ingatlah) Allah maha pengampun lagi maha pengasihani (terhadap dosa kamu di masa lalu)."
Saudara-saudaraku..

Allah memerintahkan kita kaum wanita supaya menutup aurat..melabuhkan tudung ke leher dan dada..tidak berpakaian jarang atau ketat..bukan untuk kebaikan sape-sape..melainkan untuk kebaikan diri kita sendiri sebagai seorang perempuan atau wanita..agar kita tidak diganggu oleh mereka2 yang berhati jahat..

Lihatlah apa yang berlaku kepada gadis itu..diperhatikan lelaki sedemikian rupa..ditertawakan..dimana letaknya maruah diri kita sebagai seorang perempuan..tidak timbullkah rasa malu saat kamu melihat ke cermin akan dirimu..yang berbaju pendek mengikut tubuh..tidakkah kamu merasa malu..berseluar jeans ketat..sedang mungkin ada mata nakal melihat lenggok punggungmu..

Tidak ingatkah kita apa yang berlaku pada kaum wanita di zaman masyarakat jahiliyyah satu masa dulu??wanita dianggap sial..maruah diri seorang wanita diinjak-injak..wanita hanya menjadi symbol seks..pemuas nafsu lelaki..bayi perempuan ditanam hidup-hidup..itulah maruah diri seorang perempuan satu masa dulu..
Tetapi,kedatangan Islam mengubah segalanya..martabat wanita diangkat..dibela..wanita tidak lagi menjadi symbol seks..tapi,insan mulia yang membantu perjuangan suami..indah..cukup indah..segala peraturan..dan undang2 yang Allah tetapkan telah mengangkat maruah diri seorang wanita..lalu,mengapa kita tidak tahu menghargainya??mengapa kita tidak menuruti perintah Allah??apakah kita mahu kembali menjadi seperti wanita di zaman jahiliyyah??

Saudara-saudaraku,

Allah sudah menjadikan kita sebaik-baik kejadian..maka hormatilah diri kita sendiri..
bagi kaum Adam..hormatilah diri kalian sebagai lelaki..Allah sudah menganugerahkan kelebihan tertentu kepada kalian..kelebihan untuk menjadi seorang pemimpin..kelebihan dalam berfikir..kelebihan dari segi kudrat dan kekuatan..gunakanlah kelebihan yang Allah beri itu kearah kebaikan..untuk memperjuangkan Islam.. untuk memimpin wanita..gunakanlah 9akal kurniaan Allah untukmu dengan sebaiknya..agar akal itu bisa memandu kamu agar tidak menuruti hawa nafsumu tetapi menjadikan dirimu lelaki yang baik..

bagi kaum Hawa..tutuplah aurat..Allah sudah menganugerahkan kecantikan dan kelembutan itu dalam diri seorang perempuan..maka bersyukurlah atas nikmat kurniaan Allah untuk kita..seindah perhiasan di dunia adalah wanita solehah..bersama kita berusaha untuk menjadi seindah2 perhiasan itu..kerana kita yang bakal bergelar pemaisuri dihati suami..kita jugalah ibu bagi anak-anak..andai kita sendiri tidak tahu menjaga maruah dan harga diri...bagimana kita bisa mendidik dan menjadi contoh utk anak2..

Duhai Ar-Rijal..
Duhai An-Nisa’

Andai kamu mahu diri kamu dihormati..maka kamu terlebih dahulu perlu tahu untuk menghormati dirimu..
Bersama-samalah kita membentuk diri menjadi insane yang lebih baik..menjadi muslim yang sejati..insyaallah..