Friday, August 21, 2009

Ramadhan yang dinanti..


Ramadhan..
Hadirmu yang kunanti..
kini telah kunjung tiba..
Begitu hangat kurasakan..
bahang rindu yang terubat ..
Rindu untuk mendekatkan diri kepada yang menganugerahkan hadirMu..
Sinar bulan yang penuh barakah..
Menyentuh hati-hati hamba yang menantimu selama ini..
Semoga aku hamba..benar bisa tulus pada penciptaku..

Malam ini bermulalah sudah solat tarawikh..masjid-masjid dan surau-surau yang dulunya tampak sunyi kerana sedikitnya orang yang hadir kini meriah bagaikan ada jamuan kenduri..Mungkin inilah kebiasaan yang selalu berlaku bila hadirnya bulan Ramadhan..keberkatan Ramadhan yang terasa bahangnya dihati hamba-hamba yang begitu merindu untuk mendekatkan diri kepada Allah..tapi,entah kenapa..kebiasaanya juga bilangan jemaah kian kurang dan berkurang dipenamat bulannya..Semoga puasa kali ini tidaklah begitu jadinya..aaminnn..

”jadilah kamu seperti Ashobul Abid iaitu hamba yang menyambut Ramadhan kerana ingin mengabdikan diri kepada Allah..”

masih terngiang-ngiang kata-kata ustaz Zawawi di dalam ceramah ‘Ambang Ramadhan’ malam semalam..semestinya kita mendamba untuk menjadi hamba yang begitu..kehadiran Ramadhan disambut bukanlah kerana ingin mengutip ganjaran pahala semata-mata mahupun kerana ia adalah sudah menjadi adat atau kebiasaan kebanyakkan orang tapi disambut dengan penuh kesyukuran kpd Allah..disambut dengan keinginan dan iltizam dlm hati untuk mengambdikan diri kepada Allah..maka haruslah untuk benar-benar difahami akan apa yang dikatakan’BULAN RAMADHAN BULAN KEBERKATAN..’

Bilamana kita berbicara soal berpuasa ramai diantara kita yang memahami apa yang dikatakan berpuasa itu ialah tidak makan dan tidak minum..tapi,ramai yang tidak mengetahui bahawa yang dikatakan berpuasa itu bukanlah sekdar menahan diri dari lapar dan dahaga tetapi juga melindungi diri dari perkara-perkara yang tidak baik..termasuklah dalam menjaga anggota yang tujuh..mata yang melihat, telinga yang mendengar, lidah yang berkata, tangan yang memegang,kaki yang melangkah mahupun kemaluan yang menginginkan..inilah yang dikatakan ‘ BULAN RAMADHAN BULAN PENTARBIYYAHAN’

Sedar atau tidak sedar, terlalu banyak modul-modul pentarbiyyahan yang Allah sediakan kepada kita dengan menjalani ibadah berpuasa. Berpuasa tidak cukup sekadar memenuhi rukun-rukunnya tetapi juga dilengkapkan dengan perkara-perkara sunat yang menyumbang kutipan pahala dan perkara-perkara makhruh yang boleh mendidik jiwa supaya tidak melakukannya..semata-mata untuk memperoleh ibadah puasa yang benar sempurna..

“ayah..ayah..kalau adik puasa penuh..ayah bagi rm30 ye??”
“ye..kalau adik puasa penuh..ayah berilah rm30..”

Mungkin ini antara seloroh si ibu atau ayah kepada anak-anak yang mahu diajar atau dilatih untuk berpuasa..

Semangatlah si kecil ini kerana berharap dapat ganjaran diakhir Ramadhan..inilah antara peneguhan positif yang boleh digunakan oleh para ibu dan bapa yang ingin melatih anak-anak berpuasa..Si kecil mungkin kurang memahami akan apakah tujuan sebenar mereka berpuasa tetapi setidak-tidaknya mereka faham bahawa bila bulan berpuasa itu tidak boleh makan dan juga minum..meningkatnya usia anak-anak dan bertambahnya ilmu akan menjadikan si kecil dengan sendiri bisa memahami akan apa yang dikatakan dengan berpuasa sebenarnya...

apapun,kepada ibu-ibu atau bapa-bapa yang ingin melatih anak-anak berpuasa..sebaik-baiknya terapkan dan sampaikanlah juga pada anak-anak supaya mereka bisa memahami sedikit demi sedikit tujuan berpuasa yang sebenar..insyaallah..ana percaya anak-anak yang suci tanpa dosa ini akan memahami juga akhirnya..

Itu perihal anak-anak kecil..bagaimana pula kita yang sudah dewasa..yang mungkin sudah layak digelar isteri atau suami orang?mahupun ibu atau bapa??apakah kita benar-benar faham akan apa tujuan sebenar kita berpuasa??apakah ia cukup sekadar tidak makan dan minum atau bagaimna??

Andai kita fikir-fikirkan kembali, banyak dikalangan masyarakat Islam hari ini yang menganggap Ramadhan itu hanya dilihat pada solat tarawikhnya..pada kurmanya..atau pada meriahnya bazaar Ramadhan..tapi,kurang yang benar-benar memahami bahawa bulan Ramadhan inilah bulan yang terbaik yang dianugerahkan oleh Allah untuk kita menunjukkan rasa syukur kita kepada Allah atas segala nikmat yang diberi oleh-Nya..tanda kesyukuran itu dibuktikan pula dengan amal ibadah yang dilakukan krn Allah semata-mata..tidak hairanlah jika kita ke Mesir, mereka akan bercuti di bulan puasa untuk membolehkan rakyatnya mempertingkatkan amal ibadah di bulan puasa..demikianlah begitu bermaknanya bulan Ramadhan ini bagi mereka-mereka yang benar-benar memahami..

Oleh sebab itu, perkara utama yang seharusnya difahami oleh setiap ummat Islam yang berpuasa ialah tujuan kita berpuasa iaitu kerana Allah semata-mata..untuk mendapatkan redhonya..kerna melaksanakan perintah-Nya..inilah tanda kita hamba yang bersyukur..

Kewajipan menjalani ibadah puasa ini telah diterangkan dengan jelas di dalam Al-Quran yang bermaksud:

Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan kepada kamu untuk berpuasa,sebagaimana telah diwajibkan kepada orang-orang yang terlebih dahulu dari kamu,supaya kamu terpelihara(dari kejahatan)

Firman Allah lagi di dalam surah yang sama ayat 184 yang bermaksud:
Iaitu beberapa hari yang sudah ditentukan .Tetapi siapa diantara kamu yang sakit atau dalam perjalanan maka puasakanlah bilangan yang tidak dipuasakan itu pada hari yang lain. Dan untuk orang-orang yang sangat berat baginya mengerjakan puasa itu hendaklah membayar fidyah, memberikan makanan kepada orang miskin dan siapa yang suka mengerjakan kebaikan atas kemahuan sendiri , itu amat baik baginya dan berpuasa itu lebih baik bagimu kalau kamu mengetahui.

Puasa adalah satu satu pokok dari Umat Islam..Ia merupakan rukun Islam yang ke-2 yang harus dilaksanakan bagi setiap orang Islam. Tujuan berpuasa ini bukanlah sekadar menahan lapar dan dahaga tetapi juga sebagai satu proses pentarbiyahan dari Allah untuk mendidik diri kita sendiri dan memelihara diri dari melakukan kejahatan. Sekalipun, berpuasa ini adalah satu kewajipan namun Allah Taala juga telah memberikan kelonggran kepada mereka-mereka yang tidak bisa melaksanakannya sebgaimana firman Allah di atas..tetapi,sekiranya orang-orang yang keberatan itu tetap ingin berpuasa maka ia bukanlah menjadi satu permasalhan sebaliknya Allah mengatakan bahawa berpuasa itu adalah lebih baik jika kita mengetahui..

Menurut pendapat sesetengah ahli tafsir..yang dikatakan orang-orang yang keberatan mengerjakan puasa di dalam ayat diatas ialah ialah merujuk kepada orang-orang yang sudah tua dan lemah, perempuan-perempuan yang mengandung atau yang menyusukan anak dan orang-orang yang mempunyai pekerjaan yang sangat berat untuk penghidupannya sehari-hari maka orang-orang ini dibolehkan membayar fidyah..

Saudara-saudaraku..
Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mulia. Di dalam bulan Ramadhan inilah turunnya kitab suci Al-Quran yang menjadi panduan sekalian manusia..

Frman Allah di dalam surah Al-Baqarah : 185 yang bermaksud
Dalam bulan Ramadhan diturunkan Al-Quran,pimpinan untuk manusia dan penjelasan keterangan dari pimpinan kebenaran itu dan yang memperbedakan antara kebenaran itu dan yang memperbedakan antara kebenaran dan kesalahan.Siapa yang menyaksikan bulan Ramadhan,hendaklah berpuasa dan siapa yang sakit atau dalam perjalanan maka puasakanlah itu pada hari yang lain. Allah mahu memberikan kelapangan kepada kamu dan tidak hendak memberikan kesulitan dan supaya kamu dapat mencukupkan bilangan bulan itu, dan membesarkan Allah kerana pimpinan yang telah diberikannya kepada kamu dan supaya kamu bersyukur.


Di dalam firman Allah diatas, menjadi bukti turunnya Al-Quran pada bulan Ramadhan dan sekali lagi Allah menjelaskan tentang kelonggaran bagi orang-orang yang sakit atau dalam perjalanan dimana mereka dibolehkan berbuka dalam bulan Ramadhan tetapi mereka diwajibkan untuk menggantikannya sebanyak mana mereka berbuka itu di dalam bulan yang lain.Begitu juga bagi perempuan2 yang datang haid dan tidak boleh berpuasa juga wajib menggantikannya.

Firman Allah ini jelas menunjukkan kepada kita bahawa Allah Taala memerintahkan kita untuk berpuasa bukanlah untuk membebankan diri kita sebaliknya adanya hikmah disebalik kewajipan tersebut yang mungkin tidak kita ketahui. Disebalik kewajipan tersebut, Allah taala turut memberi kelonggaran kepada yang tidak mampu melaksanakannya..betapa Allah itu Maha Pemurah dan Penyayang..

Bulan Ramadhan bukan sahaja merupakan bulan turunnya Al-Quran malahan di dalam bulan ini juga Allah telah menganugerahkan satu malam kepada kita yang dipanggil’malam lailatulqadar. Pada malam inilah juga dikatakan turunnya Al-Quran..

Firman Allah di dalam Surah Ad-Dhukan: 3
Sesungguhnya Al-Quran itu Kami turunkan di malam yang diberkati. Sesungguhnya Kami pernah memberikan peringatan.


Malam yang diberkati di dalam ayat ini merujuk pada malam lailatul qadar pada bulan Ramadhan.tanggal yang ganjil pada 10malam terakhir.Malam penurunan Al-Quran itu sesungguhnya memberikan keberkatan dan kemuliaan bagi dunia seluruhnya kerana di tengah dunia penuh kegelapan itu memancar cahaya kebenaran Ilahiyang disinarkan oleh kitab suci Al-Quran.

Firman Allah di dalam Surah Al-Qadr :1-5
Sesungguhnya Al-Quran itu Kami turunkan di malam kemuliaan
Tahukah engkau apa malam kemuliaan itu?
Malam kemuliaan itu lebih baiik dari seribu bulan
Di malam itu turun malaikat-malaikat dan Ruh dengan izin Tuhan-Nya untuk setiap urusan
Selamat!itu sampai terbit fajar


Malam lailatulqadar itu tidak diketahui bila masa dan tarikhnya dan kita hanya diberitahu bahawa hadirnya adalah pada 10 malam yang terakhir dan jatuh di malam ganjil..kerana itu kita amat-amat digalakkan untuk lebih mempertingkatkan amal pada 10 malam yang terakhir ini..semoga kita dapat bertemu dengan malam lailatulqadar..insyaallah..

Saudara-saudaraku yang dirahmati Allah,
Di bulan puasa yang mulia ini, bersama-samalah kita memperbanyakkan istighfar memohon keampunan kepada Allah..tidak dilupa, pohonlah juga kemaafan kepada sahabat dan teman-teman..semoga hati kita akan lebih tenang dalam menjalani ibadah ini..

Akhir kata, sebelum ana mengundur diri..ana ingin mengambil ksempatan ini untuk memohon maaf atas segala kesilapan ana pada kalian jika ada..bersama-samalah kita mendekatkan diri kepada Allah di bulan Ramadhan yang mulia ini..dengan penuh keikhlasan sebagai hamba..dan semoga amal ibadah ini tidak hanya dilaksanakan di bulan Ramadhan tetapi teruskanlah juga pada bulan-bulan yang lain..insyaallah..