Tuesday, March 17, 2009

CINTA SUCI TIDAK PERLUKAN SEBAB


Cinta suci sudah semestinya tidak memerlukan sebab.Jika ada sebab, kesucian cinta itu boleh dipertikai.Boleh mengambil cantik sebagai sebab..mahupun suara yang merdu sebagai sebab dan bentuk tubuh yang mengiurkan sebagai sebab..Tetapi sebenarnya, cinta suci tidak memerlukan itu semua..

Alkisah Cinta Suci Seorang Suami

Sepasang suami isteri berjalan ditepi sebuah tasik yang indah.Tidak lama selepas itu mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian, si isteri bertanya kepada si suami..

Isteri : Abang..mengapa abang menyukai saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya tetapi abang memang menyayangi dan menyintai ayang..

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya??Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya..(si isteri sudah agak meninggikan suara kerana tidak berpuas hati..)

Suami : Betul!Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan ayang!!

Isteri : Tidak!!Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya..kawan-kawan saya yang lain mempunyai suami dan teman lelaki..semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mecintai..Dalam bentuk syair dan puisi lagi..tapi abang tak boleh terangkan sebabnya??

Suami : Baiklah!Abang mencintai ayang sebab ayang cantik..mempunyai suara yang merdu..penyayang dan mengingati abang selalu..abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak ayang melangkah..disitulah cinta abang pada ayang..

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi..

Selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan disebelah katil isterinya di hospital..Suratnya berbunyi:

“ Ayang..jika disebabkan suara..aku menyintaimu..sekarang bolehkah engkau bersuara??Tidak!!Oleh itu..aku tidak menyintaimu..Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintaimu..sekrang,bolehkah engkau menunjukkannya?? Tidak!!Oleh itu..aku tidak menyintaimu..Jika disebabkan senyuman aku menyintaimu..sekrang,bolehkah engkau tersenyum??Tidak!!Oleh itu..aku tidak menyintaimu..Jika disebabkan setiap langkah aku menyintaimu..sekarang,bolehkah engkau melangkah??Tidak!!Oleh itu..aku tidak menyintaimu..Jika cinta memerlukan sebabnya aku tidak mempunyai sebab lagi untuk menyintaimu..tetapi,apakah cinta memerlukan sebab??Tidak!!kerana aku masih menyintaimu dari dulu..kini..selamanya dan tidak perlu ada sebab untuk itu..
Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat..dipegang..Namun begitu..ia boleh dirasai dalam hati..”

Memang cinta harus dilandaskan pada kesamaan dan kesesuaian antara yang menyintai dan dicintai.Tetapi mahabbah al-isyq tidak akan sirna setelah berpadunya roh atau jiwa atau bertemunya ikatan batin..inilah apa yang digambarkan oleh kisah diatas..

Oleh itu..berhati-hatilah apabila ada lelaki yang memuja –muja anda.Dia mungkin mengatakan betapa terpesonanya dia melihat wajah anda yang jelita..ataupun mendengar suara anda yang merdu serta bentuk tubuh yang mengiurkan..Ingat!!ketika kesemua ciri ini telah tiada..dia mungkin akan melupakan kata-katanya itu..

Sebaiknya pilihlah lelaki yang tidak terlalu memuji-muji anda dan memilih diri anda seadanya sebab itu tanda bersedianya dia untuk terus menyintai anda biar apapun keadaanya nanti..Orang yang mudah memuji juga mudah mengeji..Sesungguhnya cinta suci tidak perlukan sebab..

Dr.HM Tuah IskANDAR Al-Haj
Sumber : majalah Mingguan Wanita siri : 1321 ( 13Mac-19Mac 2009)
peringatan: blog yang ana masukkan kali ini juga berkenaan cinta..bukan bermaksud untuk mengajar kalian tentang cinta atau membiarkan kalian terbuai degn cinta..ana percaya dari blog-blog yang lalu..kalian sudah semakin matang dlm menilai dan membezakan antara cinta nafsu atau cinta dan sayang krn Allah..antra cinta yang halal dan cinta yang tidak halal..cuma pengisian kali ini lebih ana tumpukan untuk pasangan suami isteri dlm membina cinta suci..juga kepada kaum Hawa agar kalian lebih berhati-hati dalam menilai lelaki..jgn mudah gembira tika kalian dipuji krn hakikatnya..sebagai hamba..kita sebenarnya tidak layak untuk dipuji..puji-pujian untuk hanya Allah krn apa yang kita miliki adalah milik-Nya..
wallahualam...

No comments: