Sunday, June 27, 2010

Doa Dari Seorang Guru..


Menjadi seorang guru bukan sesuatu yang mudah sebaliknya ia adalah tugas yang sangat mencabar..seorang guru itu semestinya punya kesucian hati dalam mendidik agar dengan hati yang ikhlas maka ilmu yang disampaikan juga akan menjadi berkat..pelajar-pelajar berjaya dengan cemerlang..malahan bukan sekadar dari segi akademik tetapi juga sahsiah diri..

Lebih kurang seminggu berlalu,ana menjalankan kewajipan sebagai guru ganti di SMK Pontian Jaya,Kuala Rompin,Pahang..biasalah.. sudah menjadi kebiasaan..bilamana ada guru baru..pelajar-pelajar akan teruja..bagaimana pula dengan anda guru baru??

Teringat perbincangan bersama PPD Daerah Rompin sewaktu ingin memohon sebagai GSTT..

"guru -guru baru sekarang bermasalah.."kata salah seorang Pegawai PPD yang cukup kukenal kerana beliau merupakan saudaraku sendiri..

"kenapa cikgu??"oleh kerana beliau juga merupakan guru yang mengajarku di sekolah rendah dahulu..aku lebih selesa memanggilnya dengan panggilan cikgu..

"Yelah..baru nak mengajar..dah tak bersemangat..suruh buat tuisyen..buat itu..buat ini..ada saja alasan..sampaikan pihak PPD pulak terpaksa membuat satu kursus untuk guru-guru yang baru dihantar posting untuk menaikkan semangat mereka.."beliau memberi penerangan dengan memek muka seakan tidak puas hati..

Emm..ada jugak ke yang macam tu..hatiku berfikir sendirian..

"Nanti..pesan pada kawan-kawan apa yang cikgu cakap ni..guru-guru kena semangat..kene bersungguh-sungguh nak mengajar.."

"Baik cikgu..nanti saya sampaikan.."

Ye..ada benarnya..seorang guru itu mestilah seorang yang mempunyai semangat yang tinggi dalam mendidik anak-anak..sekiranya seorang guru itu sendiri layu dalam menjalankan amanah yang diberi..bagaimana ia mampu melahirkan insan yang berguna satu hari nanti??tepuk dada..tanya diri sendiri..

Berbalik kepada soal tanggungjawab seorang guru..kadang-kadang kita terlepas pandang..betapa pentingnya untuk seorang guru itu mendoakan anak-muridnya setiap hari..doa agar mereka mudah menerima ilmu yang disampaikan.. mahupun doa agar Allah menerangkan hati mereka..dan doa juga agar Allah memberi kekuatan untuk kita dalam menjalankan tugas sebagai pendidik..

Duhai bakal-bakal guru..
Tugas seorang guru itu terlalu mulia..bersama-samalah kita menjalankan tanggungjawab ini dengan niat yang ikhlas kerana Allah bukan kerana gajinya semata-mata mahupun kerana ia tugas kita..tapi,kerana kita benar-benar faham dan menganggap ia adalah amanah dari Allah untuk kita..jangan lupa untuk mendoakan anak-anak murid kita setiap hari..insyaallah..keberkatan itu akan hadir jua..


'BERGURU KEPALANG DATAR..DAPAT RUSA BERBELANG DI KAKI..
BERGURU KEPALANG AJAR..IBARAT BUNGA KEMBANG TAK JADI..'

2 comments:

azliani ismail said...

semoga terus diberi semangat dan kekuatan oleh Allah :)

alaireena said...

Sebagai seorang guru, marilah kita bersama-sama mendoakan murid-murid agar berjaya di masa hadapan dan juga agar guru-guru dapat menjalankan tugas dengan jujur, ikhlas dan amanah. Insya-Allah...