Monday, May 16, 2011

PERIHAL BERTEMU DENGAN 'ALLAH'


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Kerana DIA aku hidup..dan kerana DIA juga aku mati..

Alhamdulillah..segala pujian hanya bagi Allah..Tuhan sekalian alam..terima kasih ya Allah..atas nikmat iman dan Islam yang engkau anugerahkan kepadaku juga sekalian ummat Islam..Tetapkanlah hati kami atas jalan-Mu..

FITRAH MANUSIA ITU MUSLIM

Saudara-saudaraku yang dirahmati Allah..

Betapa bersyukurnya kita kerana dilahirkan sebagai seorang Islam..semoga Islam kita bukan hanya pada keturunan..bukan hanya pada nama..tapi..Islam yang sebenar-benar islam..muslim yang sebenar benar muslim..

Berbicara soal Islam..soal Iman..setiap manusia itu fitrahnya suci(yakni muslim)..sama ada dia sekarang adalah muslim ataupun tidak..sama ada dia kini kristian ataupun buddha..tapi,fitrah asal kejadian setiap manusia itu adalah Islam..


Dari Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w bersabda:


“Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah suci yakni Muslim. Kedua-dua ibu bapanyalah yang menjadikan dia Yahudi, Nasrani atau Majusi.”(Hadith Bukhari)


Teringat kata-kata brother lim joi soon..salah seorang pendakwah yang terkenal..seorang yang menganut agama buddha pada asalnya..kemudian menganut agama Kristian dan hampir menjadi paderi sehinggalah beliau mendapat hidayah dari Allah dan memeluk Islam..kini sudah lebih 10tahun beliau memeluk Islam..kata-kata beliau yang masih ana ingat hingga ke hari ini sewaktu mengikuti’Kursus Perbandingan Agama..


“saya bukan convert(tukar) kepada Islam..tetapi revert(kembali) kepada Islam..kerana apa??kerana beliau tahu fitrah setiap manusia itu adalah Islam..”


ROH YANG BERJANJI


Sidang pembaca yang dirahmati Allah..

Sewaktu kita masih di alam roh..kita sudah berjanji dengan Allah untuk mengakui-Nya sebagai Tuhan..Namun, apa yang menyedihkan kini bilamana ramai yang lupa dengan perjanjian ini..betapa banyak kes murtad yang melanda ummat Islam kini..nauzubillahiminzalik..apakah kita tidak bersyukur kerana lahir sebagai seorang Islam??apakah kita mahu bertemu dengan Allah nanti dalam keadaan diri yang memungkiri janji?


Firman Allah di dalam surah Al-A’raf ayat 172 yang bermaksud:

Dan ingatlah ketika Tuhanmu mengeluarkan keturunan anak-anak Adam dari sulbi mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap jiwa mereka(seraya berfirman):”Bukankah Aku ini Tuhanmu?”Mereka menjawab :”Betul(Engkau Tuhan kami).Kami menjadi saksi..”

BEZA ANTARA ‘IMAN’ DENGAN’PERCAYA’

Teringat satu cerita yang pernah diceritakan oleh adik lelaki ana..ia mengisahkan seorang kanak-kanak Jepun yang beragama Islam..setiap hari ibu kepada kanak-kanak itu akan berpesan kepada anaknya..

“Ingat wahai anakku..Tuhan itu Maha Besar..Tuhan itu Maha Esa..Dialah Allah..Tuhan yang menjadikan kita dan seluruh alam ini..”

Keesokan harinya..ibu ini berpesan perkara yang sama kepada anaknya..

“Ingat wahai anakku..Tuhan itu Maha Besar..Tuhan itu Maha Esa..Dialah Allah..Tuhan yang menjadikan kita dan seluruh alam ini..”

Setiap hari..sebelum pergi ke sekolah, ibu ini akan mengingatkan anaknya perkara yang sama..sehinggalah satu hari..guru di sekolah berpesan kepada murid-muridnya..

“Baiklah murid-murid..hari esok saya nak murid-murid bawa Tuhan masing-masing ke sekolah..”

Kanak-kanak itu pun pulang ke rumahnya dan memberitahu ibunya..

“Ibu..ibu..cikgu suruh bawa Tuhan masing-masing ke sekolah pada hari esok..”

Si ibu hanya tersenyum..

“Wahai anakku..jika cikgumu bertanya tentang Tuhanmu..maka beritahulah seperti mana yang ibu selalu ajarkan padamu..

Keesokan hari..semua pelajar membawa Tuhan masing-masing..ada yang membawa lambang salib..patung berhala dan pelbagai lagi..melainkan kanak-kanak yang beragama Islam ini..

Semua pelajar menunjukkan tuhan-tuhan mereka dengan rasa bangga..sehinggalah sampai giliran kanak-kanak yang beragama Islam ini..

“Siapa Tuhan kamu??”

“Tuhan saya Allah cikgu..”

“Dimanakah dia?kenapa kamu tak membawanya??

“Tuhan saya besar cikgu..saya tidak boleh membawanya..”

“Sebesar manakah Tuhan kamu??tunjukkanlah kepada kami..”

“Tidak boleh cikgu!Tuhan saya besar..Tuhan saya Maha Besar cikgu..lagi besar dari kelas ini..”

“Besar sungguhkah Tuhan kamu??”

“Ya cikgu!Tuhan saya memang besar..Tuhan saya Maha Besar cikgu..dia yang menjadikan cikgu..dia yang menjadikan saya..dia yang menjadikan semuanya..

“Adakah Tuhan sebesar itu..”

“Ada cikgu..dia Tuhan kita..Allah..Tuhan Yang Maha Besar..”

“Kalau begitu..kami juga mahu beriman dengan Tuhan kamu..

Akhirnya..cikgu dan pelajar-pelajar di situ semuanya memeluk Islam..

.....................................................................................

Sidang pembaca yang dirahmati Allah..

Sewaktu ana mendengar cerita ini pada awalnya..ana sendiri tidak terfikir apa agaknya jawapan yang akan diberitahu oleh si ibu kepada si anak..untuk memahamkan orang dewasa mungkin mudah..tapi,bagaimana pula untuk memahamkan si anak kecil ini akan sesuatu yang tidak nampak?tetapi seorang ibu yang beriman mampu menerapkan konsep aqidah dalam diri anaknya..

Bercakap soal iman dan percaya..sebenarnya, di awal kejadian manusia..Tuhan telah merendamkan hati kita dengan lautan iman..islam dan akal..kerana itu..kita bisa mengakui Allah sebagai Tuhan kita sekalipun kita tidak bisa melihat Dia..tapi insyaallah saudara-saudaraku..kita akan bertemu dengan Allah di akhirat nanti..

Berbicara soal perbezaan antara iman dengan percaya pula..ya!!kita biasa percaya dengan sesuatu yang kita nampak..yang kita lihat dengan mata..tapi,berbeza bilamana kita mengatakan kita beriman..kerana adanya iman di dalam hati..kita bisa mengakui segalanya termasuk sesuatu yang orang lain merasakan ia tidak logik..tetapi,kerana adanya iman di dalam hati..dengan hidayah Allah..dan panduan akal,Al-Quran dan al-hadith tiada yang mustahil..kerana Allah yang menganugerahkan nikmat iman itu dalam diri kita..kerana itu..nikmat iman dan islam adalah nikmat yang tidak ternilai yang dianugerahkan Allah kepada kita..

PERIHAL BERTEMU DENGAN ‘ALLAH'

Bertemu dengan Allah adalah suatu kemestian..ia semestinya menjadi impian pertama kita..kerana itulah kemuncak hidup kita di dunia ini..untuk bertemu dengan Allah..

Saudara-saudaraku..

kita menyembah DIA hari-hari..kita mengakui DIA sebagai Tuhan..Kita beriman pada-Nya..kita menuruti perintah-Nya..kita mengakui keagungannya sebagai pencipta..kita melihat kebesaran-Nya pada setiap yang dicipta-Nya..apa kita tidak mahu bertemu dengan-Nya??Tidakkah kita mahu bertemu dengan pencipta kita??Tidakkah kita merasa rindu untuk bertemu dengan-Nya??

Dari Ubadah bin Shamit dari Nabi Shalallahu 'Alaihi Wasalam, beliau berkata:

"Barangsiapa yang mencintai pertemuan dengan Allah, Allah pun mencintai pertemuan dengannya, dan barangsiapa yang membenci pertemuan dengan Allah, Allah pun membenci pertemuan dengannya." Maka berkatalah Aisyah atau salah seorang istrinya: "Kita semua membenci kematian." Beliau menjawab: "Bukan begitu, akan tetapi seorang mukmin apabila akan didatangi oleh kematian, dia akan digembirakan dengan keredhoan Allah dan kemulian-Nya, maka tidak ada sesuatupun yang lebih dia cintai daripada masa depannya, lalu dia pun mencintai pertemuan dengan Allah dan Allah pun mencintai pertemuan dengannya. Adapun orang kafir apabila dia akan didatangi kematian, dia diberi kabar tentang adzab Allah dan siksanya, maka tidak ada yang lebih dia benci dibandingkan masa depannya, maka dia pun membenci pertemuan dengan Allah dan Allah pun membenci pertemuan dengannya." (HR. Bukhari 6026)

Pengajaran hadith ini ialah bilamana kita berharap untuk bertemu dengan Allah..bilamana kita yakin kita akan bertemu dengan Allah ..maka seharusnya kita membuat persiapan untuk bertemu dengan-Nya..bilamana kita sudah bersedia..sudah semestinya kita akan rasa tidak sabar dan ternanti-nanti untuk bertemu dengan-Nya..kerana itu kita disuruh untuk mengerjakan amal soleh dan memperbanykkan amal kebajikan sebagai bekalan di akhirat sebagaimana yang diterangkan di dalam firman Allah Surah yang bermaksud:

"Barang siapa yang mengharap perjumpaan dengan Tuhannya, maka hendaklah ia mengerjakan amal shaleh dan janganlah ia mempersekutukan seorangpun dalam beribadat kepada Tuhannya."(Surah Al-Kahfi:110)

..............................................................................

Teringat sewaktu berbicara soal agama dengan ayah..ayah kata..kita tak bisa melihat Allah sekarang..tahukah kalian kenapa??kerana Allah itu terlalu indah..andai Tuhan menampakkan dirinya..nescaya manusia tidak akan melakukan apa-apa melainkan hanya melihat wajah Allah...tapi,insyaallah saudara-saudaraku..diakhirat nanti..kita akan dapat melihat Allah..

Bukankah di dalam Al-Quran ada menyebut tentang ini

Pada hari itu ada wajah-wajah yang berseri-seri, karena mereka melihat kepada Rabb mereka." (Al-Qiyamah: 22-23)

Di dalam hadits sahih muslim juga ada menyebut iaitu dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'Anhu bahwa manusia berkata:

"Wahai Rasulullah, apakah kita akan melihat Rabb kita pada hari kiamat?" Beliau menjawab: "Apakah kalian berdesak-desakan ketika melihat bulan pada malam purnama di saat tidak ada awan di bawahnya?" Mereka menjawab: "Tidak, ya Rasulullah?" Beliau berkata: "Apakah kalian pun berdesak-desakan ketika melihat matahari di saat tidak ada awan?" Mereka menjawab: "Tidak." Beliau berkata: "Maka sesungguhnya kalian akan melihat-Nya seperti itu." (HR. Bukhari 764).

SOLAT JALAN TERDEKAT BERTEMU ALLAH..

Ya saudara-saudaraku..demikianlah perihal bertemu dengan Allah..insyaallah..di akhirat nanti..kita pasti akan dapat melihat dan bertemu dengan Allah..apa yang paling penting sekarang..kita harus sentiasa mempersiapkan diri untuk bertemu dengan-Nya..dan jalan yang terdekat untuk kita merasai bertemu dan melihat Allah kini tidak lain tidak bukan ialah sewaktu kita solat..kerana itu kita disuruh untuk solat dengan khusyuk..kerana itu kita diperintah untuk solat dengan merasai seolah-olah kita akan mati esok hari..dan solat dalam keadaan kita merasai seolah-olah kita melihat Allah atau paling kurang Allah melihat kita..kerana tika itulah kita berbicara dengan Allah..dan tika itu jugaklah..andai kita benar-benar khusuk kita merasai kehadiran-Nya dalam setiap denyut nadi kita..

Benar!Tuhan itu Maha Dekat..Maha Dekat kepada hamba-hamba yang tidak putus mengingatinya..

Akhirul kalam

-Bersamalah kita berdoa agar kita semua dapat bertemu dengan Allah di akhirat nanti..dan semoga saat itu..kita bertemu dengan-Nya dalam keadaan diri yang benar-benar bersedia..dalam keadaan diri yang mengakui keagunngan-Nya..dan bukan dalam keadaan diri yang hina..


No comments: