Saturday, August 6, 2011

Ramadhan ini..Bismillahirrahmanirrahim..
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Alhamdulillah..segala pujian hanya bagi Allah..Tuhan Semesta Alam..kerana DIA aku hidup..dan kerana DIA juga aku mati..

Sedar tidak sedar..hari ini sudah hari ke-6 kita menjalani ibadah puasa..alhamdulillah..syukur pada Allah..kerana memanjangkan umur kita dan kita bisa bertemu lagi dengan bulan Ramadhan..bulan yang penuh keberkatan..bulan dimana didalamnya terdapat satu malam yang lebih baik dari seribu bulan iaitu malam Lailatul Qadar..

Meniti hari demi hari di bulan Ramadhan ini..alhamdulillah..dapat menjalani ibadah seperti biasa..impianku tahun ini untuk khatam lagi membaca Al-Quran..semoga diri ini istiqamah..Melihat pada tanggungjawab sebagai guru pula,tidak banyak bezanya seperti hari-hari lalu..tetap berjalan seperti biasa..telatah pelajar yang pelbagai kadang-kadang masih tetap menguji..cuma diri yang harus banyak bersabar dan berusaha untuk menyedarkan mereka..

Tanggungjawab baru yang diamanahkan untukku kali ini ialah mengajar Pendidikan Agama Islam bagi pelajar Tingkatan 1 memandangkan jumlah pelajar yang terlalu ramai dan tenaga pelajar yang tidak mencukupi..Majoriti pelajar yang kuajar dari Tingkatan 1c dan sebahagian kecil dari Tingkatan 1E..

Soalan yang pertama kuajukan kepada pelajar sewaktu hari pertama masuk..

"Siapa yang suka belajar agama??"

Ada yang mengangkat..dan ada yang juga yang tidak..Ada juga yang mengatakan 50-50..

Aku bertanya pada salah seorang pelajar perempuan yang tidak mengangkat tangan..

"Kenapa tak suka belajar agama??"

"Bosan cikgu..benda yang sama saya belajar kat sekolah agama??"

"Berapa markah kamu periksa Agama Islam?Kamu dapat A?

"Tak cikgu.."

"Dah tu??Kenapa kamu cakap macam tu?Seolah-olah kamu dah terlalu pandai belajar agama..Kamu tahu..kenapa kamu tak boleh dapat A..sedangkan apa yang kamu belajar di sekolah agama sama dengan apa yang kamu belajar di sek men??Sebab ada perasaan macam tu dalam hati kamu..kamu tak ikhlas belajar agama..jadi Allah tak izinkan kamu dapat A.."

"Kamu tahu..cikgu juga sekolah agama..sekolah agama rakyat macam kamu..cikgu rasa gembira sek agama dan rasa semangat waktu cikgu belajar dulu..cikgu boleh score pelajaran cikgu untuk kedua-dua sek..apa yang cikgu belajar di sek ren dan men dengan sek agama..tak pernah tak lulus..dah biasanya cikgu dapat nombor 3teratas..

"Kamu tahu kenapa pelajar-pelajar??"

"Sebab nak belajar agama..kamu sendiri kena ada minat untuk belajar agama..kene ada semangat untuk belajar agama..tak kisah sekalipun belajar benda yang sama..apa yang kamu belajar di sek men dan sek agama..kamu kene rasa bersyukur..bukan rasa bosan..dan yang paling penting..kita belajar agama kerana Allah..

Dan lagi satu..cikgu nak ingatkan..terutamanya kepada pelajar lelaki..cikgu tak suke pelajar main-main dan tak serius dalam kelas cikgu..sebab bagi cikgu..belajar agama takde main-main..ada masa kita suka..kita main..insyaallah ada masanya..tapi,bilamana serius..kita kene serius..

..............................................................................................................................

Alhamdulillah..tiga hari aku masuk ke kelas..nampak ada perubahan dalam diri pelajar..mereka nampak lebih bersemangat..semoga Allah membantu aku untuk mengajar ilmu agama ini kerana aku tahu..tanggungjawab itu lebih besar kepada aku sendiri sebagai guru..cuma satu yang aku harapkan dengan mengajar agama ini aku dapat menyumbang sesuatu untuk agamaku..dan saudara-saudara seislamku..disamping aku sendiri..dapat membaiki diri dan menambahkan ilmu..insyaallah..semoga Allah permudahkan..

Tak banyak yang kukongsikan hari ini..lebih kepada perkongsian pengalaman..insyaallah..penulisan seterusnya akan hadir nanti..untuk saudara-sauadara seislamku..bersma-sama kita mempertingkatkan amal ibadah kita pada bulan yang mulia ini..insyaallah..

Sekian,selamat berbuka kepada semua..semoga kalian sentiasa di dalam rahmat dan lindungan Allah..


USTAZAH UMIRA??
YA ALLAH..LAYAKKAH AKU???

No comments: