Tuesday, July 5, 2011

ERTI KEBAHAGIAAN YANG SEBENAR..

Mendengar berita terbaru dari teman-teman..terpancar perasaan yang berbunga dari hati mereka..kebahagiaan seorang isteri bagi mereka yang baru bernikah..kebahagiaan seorang bakal ibu yang sedang menghitung hari untuk bersalin..mahupun kebahagiaan hati seorang teman yang kini sudah bergelar ibu..sibuk melayani si kecil yang mencuit hati..

Maha Suci Allah..yang mentaqdirkan setiap yang berlaku pada setiap hamba-Nya..Hanya kepada DIALAH..diserahkan hidup dan mati kita..

Berbicara soal kebahagiaan hidup..semestinya setiap dari kita mendamba kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat..Bukankah kita telah diajar untuk melafazkan doa ini setiap kali solat?

"Rabbana atina fiddunya hasanah wa fil akhiroti hasanah waqina 'adzabannar"

Maksudnya :"Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka"

Surah Al Baqoroh : 201.

................................................................................................

Pelbagai cara manusia cuba mendapatkan kebahagiaan..ada yang berusaha untuk menjadi kaya..kerana merasakan bahagia itu dengan punya harta berjuta-juta..ada yang merasakan bahagia itu bile kite bisa bersama suami atau isteri mahupun anak-anak yang tersayang..ada pula yang merasakan bahagia itu..bilamana kita bisa bersama keluarga..mahupun bersama insan yang disayangi..atau dengan mengecap kejayaan..tidak kurang pula ada yang merasa bahagia kerana bisa mendapat apa yang diidamkan..

ya!benar..itu juga kebahagiaan..kebahagiaan hidup di dunia yang seharusnya kita syukuri..kerana ia juga salah satu nikmat yang Tuhan beri pada kita..

Tapi..alangkah indahnya..andai kebahagiaan dunia itu bisa memacu kita untuk mengecap kebahagiaan di akhirat..

Alangkah bahagiaanya..andai kebahagiaan bersama suami atau isteri dan anak-anak itu bisa membawa kita untuk semakin dekat dengan Allah..yang bisa membawa kita kepada kebahagiaan di alam akhirat kerana menyedari akan amanah ini..

Alangkah bahagianya..andai harta yang dimiliki bisa membawa kita untuk mengecap kebahagiaan akhirat dengan sedekah amal jariah yang ikhlas tanpa mengharapkan sanjungan dan pujian..

Alangkah bahagianya..andai kebahagiaan yang Tuhan beri dengan kejayaan itu bisa menjadikan kita hambanya yang bersyukur..yang juga bisa memberi kebahagiaan untuk diri di akhirat nanti..

Kebahagiaan sebenar bukan dilihat pada luaran..tapi,pada hati seseorang..kerana hati..yang bisa merasa bahagia.. dan hati yang bahagia itu semestinya ialah hati yang tenang..hati yang sentiasa berzikir memuji Tuhan-Nya..hati yang sentiasa ingat pada Allah..dalam tidur mahupun jaga..dalam diam mahupun bising..dalam gelap mahupun terang..

Kebahagiaan sebenar juga bukan sekadar di dunia yang sementara..tapi,kebahagiaan dunia yang bisa membawa kebahagiaan akhirat..kebahagiaan yang andai Tuhan menariknya kembali..tetapi hatinya tetap tertaut pada Allah..

Betapa indahnya kebahagiaan yang sebenar..

Ya Allah..kurniakan kepada kami kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat..anugerahkanlah hati kami..kebahagiaan hati..hati yang merasa tenang...hati yang merasa damai..hati yang merasa bahagia..hanya krn mengingati-Mu..dan hati yang tetap bahagia..sekalipun kebahagiaan itu mungkin ditarik sekelip mata..

......................................................................................................................

P/S: Untuk teman-teman yang sudah selamat nikah..umi doakan semoga ikatan suci ini bisa membawa kalian untuk semakin dekat dengan Allah..untuk teman-teman yang menghitung hari untuk bersalin..doa umi semoga Allah mudahkan kalian bersalin..semoga zuriat yang lahir nanti menjadi zuriat yang soleh dan solehah..bagi teman2 yang kini mungkin sibuk melayani si kecil..umi doakan semoga Allah permudahkan urusan kalian menjaga mereka dan semoga sabarlah hati ibu-ibu ini..

-HANYA KEPADA-NYA KUSERAHKAN HIDUP DAN MATIKU..

1 comment:

Anonymous said...

Salam.
Saya sungguh tersentuh apabila membaca tulisan ini. Pagi ini, saya terfikir apa makna kehidupan. Dan hakikatnya dapat saya lihat di blog ini. Alhamdulilah. Erti sebuah kebahagiaan itu adalah hati yang tenang dan rasa dekat dengan Allah.

Kebahagiaan di dunia dan akhirat, itu yang kita cari... ameen. Terima kasih :)