Tuesday, June 14, 2011

MELIHAT KEBESARANMU TUHAN..


Assalamualaikum kepada semua pengunjung blog’BICARA HATI WANITA’..Semoga sentiasa di dalam rahmat dan lindungan ALLAH..Bagaimana dengan cuti kalian?semoga masa terisi dengan sesuatu yang berfaedah..

Alhamdulillah..kakak ana selamat melahirkan bayi lelaki dengan berat 3.5kg di Hopsital Rompin pada 2Jun yang lalu..Setelah berhempas pulas di wad bersalin..akhirnya seorang lagi Ummat Muhammad lahir lebih kurang pada pukul 1.00pagi..Tahniah buat along dan abang long untuk kelahiran anak ke-2..

................................................................................................

Bercakap soal mengucap tahniah dan memberi khabar gembira..Islam menggalakkan untuk kita memberi khabar gembira hal kelahiran sesama kita..Ucapan tahniah terhadap pasangan yang menerima cahaya mata merupakan salah satu cara meraikan kegembiraan tersebut. Tujuan menyampaikan khabar gembira ini adalah untuk menanamkan perasaan kasih sayang dan membina kesatuan umat Islam..

Jika kita menyoroti sirah Rasulallah SAW sendiri, pasti kita teringat peristiwa di mana Thuwaibah,hamba kepada Abu Lahab telah memberi khabar gembira kepada Abu Lahab dengan mengatakan:

“Telah lahir seorang anak lelaki daripada Abdullah.”

Maka Abu Lahab pada ketika itu dengan serta-merta memerdekakannya kerana terlalu gembira.

Demikianlah betapa Islam begitu teliti dalam hal melibatkan hubungan sesama manusia..kerana hubungan ini juga berpaksi pada hubungan yang lebih agung iaitu hubungan kita dengan Allah..

..............................................................................................................

Menatap wajah dan tubuh si kecil yang masih kemerahan..hati terdetik..Ya Allah..Betapa besar keagunganMu Tuhan..dari setitis air mani akhirnya terbentuk jasad yang hidup..sempurna dengan dua mata, dua telinga, hidung, mulut, tangan, kaki dan anggota badan lain..lengkap untuk membolehkan kita beribadah pada-NYA..memegang amanah sebagai khalifah Allah di muka bumi ini..

Benar..Firman Allah di dalam Surah Adz-Zaariyat:56 yang bermaksud

Dan tidak aku ciptakan jin dan manusia itu melainkan untuk beribadah kepada-Ku..

..................................................................................................................

Maha Suci Allah..Dialah Sebaik-baik pencipta..Betapa damainya hati setiap kali menatap wajah mulus ‘Muhammad Nafis Ihsan’..betapa Allah telah mencipta manusia itu sebaik-baiknya..dengan rupa yang sempurna..

Subhanaallah..Betapa besar keagungan-Mu ya Allah..

Firman Allah di dalam Surah T-Taghaabun:3

Dialah yang menciptakan langit dan bumi dengan tujuan yang benar. Dia membentuk rupamu dan diperelokkan-Nya rupamu itu dan hanya kepada-Nyalah kamu kembali.

Firman Allah lagi di dalam Surah At-Tin:4

Sesungguhnya Kami telah mencipta manusia dalam bentuk sebaik-baiknya..

Ya!Tuhan telah menjadikan kita sebaik-baik kejadian..ditambah lagi dengan bentuk rupa yang elok dan cantik..ditambah juga dengan kurniaan akal untuk kita berfikir..tetapi jarang sekali kita mensyukuri nikmat kurniaannya..

...............................................................................................................................

Tidak cukup hanya melihat anak yang baru lahir untuk merasai kebesaran Tuhan..tetapi juga dalam meneiliti asal kejadian manusia..Sebagaimana Firman Allah di dalam As-Sajadah ayat 7 hingga 9 yang bermaksud:

Dia yang membuat segala sesuatu yang diciptakan sebaik-baiknya dan yang memulai penciptaan manusia daripada tanah. (penciptaan Adam)

Kemudian Dia menjadikan keturunannya dari saripati air yang hina(air mani).

Kemudian Dia menyempurnakan dan meniupkan ke dalam tubuhnya roh(ciptaan-Nya) dan Dia menjadikan bagi kamu pendengaran ,penglihatan dan hati tetapi sedikit sangat di kalangan kamu yang bersyukur.

................................................

Firman Allah di dalam Surah Al-Insaan ayat 1hingga 2 juga ada menyebut yang bermaksud:

Bukankah telah datang atas manusia satu waktu dari masa,sedang dia ketika itu belum merupakan sesuatu yang belum disebut.

Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari setitis air mani yang bercampur,maka Kami hendak mengujinya(dengan perintah dan larangan)kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat.

(air mani yang bercampur di dalam ayat di atas bermaksud air mani(yang mengandungi sperma)yang bercampur dengan telur pada wanita.(ovum)

....................................................................................................................................

Saudara-saudaraku yang dirahmati Allah..menginsafi asal kejadian manusia..siapalah kita untuk terlalu berbangga diri dengan apa yang dimiliki yang hakikatnya hanyalah pinjaman Allah semata-mata..Siapalah kita untuk terlalu meninggi diri..sedang hakikatnya kita ini cukup hanya manusia biasa..yang asalnya dari sesuatu yang tidak bisa di sebut..dari setitis air mani yang hina tetapi akhirnya menjadi suatu kejadian yang indah, lengkap dan sempurna..tapi,kita selalu lupa pada asal kita..kita menidakkan hukum Allah..kita mengagung-agungkan dan membesar-besarkan manusia lebih dari Pencipta-Nya..kita menjadi hamba kepada nafsu..lalai dengan keindahan dunia..kita lupa untuk berpegang pada hadis yang mengatakan dunia itu menjadi syurga orang-orang kafir tapi penjara bagi orang Islam..sungguh..manusia itu sering lalai dan lupa..lupa untuk melihat kebesaran Tuhan dalam setiap yang dilihat,didengar dan dirasainya..

...................................................................................................

Berbicara soal kebesaran Tuhan..ya!setiap yang kita dengar..kita lihat dan kita rasa..seharusnya kita merasai kebesaran Tuhan kerana hanya Dia yang berhak menerima segala pujian..

Saudara-saudaraku yang dimuliakan..

Ayuh..bersamalah kita menghayati dan menginsafi asal kejadian diri kita..Semoga kita tergolong dalam golongan hamba Allah yang bersyukur..dan rasailah kebesaran Tuhan dalam setiap yang dilihat..didengar..dirasa..

Subhanaallah..Walhamdulillah..Walaaailahaillallah..Allahuakhbar..

No comments: