Saturday, April 9, 2011

AL-'ILMU YU'TA ILAIHI WALA YA'TI

Subhanaallah..walhamdulillah..walaailaahailallah..allahuakhbar..

Assalamualaikum buat sekalian pengunjung blog Bicara Hati Wanita..Pertama-tamanya..maaf penulis ucapkan kerana terlalu lama tidak mengupdate blog ini..Walau bagaimanapun..insyaallah..penulis akan cuba untuk tidak meninggalkan blog ini sepi terlalu lama..semoga Allah memberi ruang waktu dan masa..untuk hamba Allah ini berkongsi sesuatu terutamanya dalam berbicara soal kehidupan..

Hari ini,penulis berminat untuk berkongsi dengan kalian iaitu berkaitan'ILMU' di bawah tajuk 'AL-'ILMU YU'TA ILAHI WALA YA'TI..Insyaallah..akan ana terangkan makna ungkapan di atas satu persatu..

Makna kalimah di atas ialah’ILMU ITU HARUS DIDATANGI,BUKAN MENDATANGI’. Kata-kata ini merupakan kata-kata Imam Malik..salah seorang Imam yang begitu tersohor pada satu masa dulu..

Tersebut alkisah diwaktu pemeritahan khalifah Harun Ar-Rasyid dimana waktu itu KhAlifah Harun telah memerintahkan salah seorang utusannya untuk memanggil ulama. Waktu itu,dia selalu mendengar dari orang bawahannya tentang kitab Al-Muwatta’karangan Imam Malik yang kerap dibahas di masjid-masjid..Namun,Imam Malik tidak mahu datang ke istana. Akhirnya khalifah ke-5 daulah abasiyyah itu memerintahkan pesuruhnya memberitahu tujuannya memanggil imam itu iaitu untuk mendengarkan kajian kitab al-Muwatta’ di istana kepada anak-anaknya.. Ketika hal itu disampaikan dengan tegas Imam Malik menjawab,”Semoga Allah memberikan kejayaan kepada amirul mukminin.Ilmu itu datang dari baitun nubuwwah.Jika kamu memuliakannya ia akan mulia.Jika kamu merendahkannya ia jadi hina.Ilmu harus didatangi bukan mendatangi.

Mendengar kata-kata Imam Malik itu, Harun Ar-Rsyid tidak dapat berbuat apa-apa.Dia lantas menyuruh kedua-dua puteranya datang ke masjid untuk belajar bersama rakyanta.Imam Malik berkata lagi..”Boleh,dengan syarat mereka tidak melangkahi jemaah yang datang lebih awal.”Anak-anakmu harus rela duduk dimana sahaja yang disediakan untuk mereka..

Sidang pembaca yang dirahmati Allah..

Terdapat dua pengajaran yang dapat kita rumuskan di sini..yang pertama..betapa pentingnya untuk kita menjaga keberkatan dalam mempelajari ilmu..lihatlah betapa tegasnya Imam Malik dalam berbicara soal keberkatan ilmu..ya!benar!Ilmu itu harus didatangi bukan mendatangi..

Imam Ahmad pernah mengungkapkan:

Manusia amat memerlukan ilmu daripada keperluan mereka terhadap makanan dan minuman kerana makanan hanya diperlukan dalam sehari satu atau dua kali tetapi ilmu diperlukan setiap saat.

Kedua sikap Khalifah Harun ar-rasyid dalam kisah ini juga harus diteladani oleh para penguasa atau pemimpin pada masa ini..Seharusnya para penguasa atau pemimpin itu menghormati ulama bukan menghinanya..

....................................................................................,............

Teringat pesanan kepada pelajar bila tiap kali mendapat relief..

"Kelas..yang pertama sekali yang perlu kamu tanamkan dalam hati kamu sebelum pergi sekolah.. ialah niat..perbetulkan niat kamu.. mencari ilmu kerana Allah..andai kata dalam perjalanan ke sekolah Allah menarik nyawa kamu..kamu dikira mati syahid..harus ada semangat untuk belajar..kamu yang perlu mencari ilmu..bukan ilmu mencari kamu.."

Ayat yang sama dari orang yang sama..

Apa pelajar mengerti makna pesananku??

Bersama-samalah kita membentuk diri menjadi seorang yang cintakan ilmu..dan mengamalkan ilmu...

.......................................................................................................................................

Muadz Bin Jabal berkata:

”Carilah ilmu pengetahuan sebab mempelajarinya kerana takut kepada Allah merupakan ibadah,mempelajarinya bererti tasbih,membahasnya jihad,mengajarkannya sedekah dan mencurahkannya kepada ahli merupakan pengorbanan.

Firman Allah di dalam Surah At-Taubah:122

Dan tidak sepatutnya orang-orang mukmin itu semuanya pergi ke medan perang. Mengapa sebahagian dari setiap golongan di antara mereka tidak pergi untuk memperdalam pengetahuan agama mereka dan untuk memberi peringatan kepada kaumnya apabila mereka telah kembali agar mereka dapat menjaga dirinya.


No comments: