Monday, April 19, 2010

KAMU AKAN HANCUR!!


Hari itu, aku dan roomateku ke kedai untuk membeli barang-barang keperluan..sampai sahaja di deretan kedai..mataku terpandang adegan yang tidak menyenangkan..seorang pelajar perempuan lengkap beruniform sekolah dengan seorang lelaki berpakaian biasa sedang duduk-duduk di ats motor..kedudukan yang agak rapat kiraanku..
"Astaghfirullahalazim Ya Allah..apa yang harus aku lakukan..”
“Yana kenal ke pelajar tu na??
“Kenal Mi..dua-dua tu pelajar..”

langkahku sudah mula tidak keruan..hatiku memang panas bila melihat adegan-adegan begini..aku masuk ke dalam kedai..mengambil barang2 yang ingin kubeli..sambil hatiku menahan rasa marah..mengawal perasaan..aku tahu..menegur dalam keadaan marah..bukan cara yang terbaik..anak-anak muda sekrang harus ditegur dengan berhikmah..
Selesai membayar..aku keluar dari kedai..sebaik ternampak aku..pasangan yang sedang duduk diatas moto tadi terus beredar ke arah moto yang tidak jauh dari situ dalam keadaan tergesa-gesa..fikirku ia moto pelajar lelaki tersebut..
“Ya Allah..beri kekuatan untuk aku menegur..”
Aku menuju kearah pasangan tersebut..kelihatan pelajar perempuan itu mengeluarkan buku dari beg sekolahnya..
“Assalamuaalaikum..maaf..suami isteri ke??”
“Tak..jawab yang lelaki..”
“Emm…adik-beradik..??”
“Tak cikgu..”
“Dah tu??”
“Sedara..jawab yang perempuan..”
“Hmm..nak balik dah ni cikgu..”

Cepat-cepat pelajar perempuan tu tersebut memulakan langkah untuk berjalan..yang lelaki pula, sudah mula menggerakkan motonya..aku memandang dari jauh..khuatir mereka naik moto berdua..
Sekalipun berpeluang menegur..tapi,hatiku masih tidak tenang..sebagai seorang cikgu..seorang wanita..aku rasa bertanggungjawab untuk menyedarkan pelajar perempuan tersebut agar tahu menjaga maruah dan harga dirinya..
Aku dan roomateku berjalan pula ke restoren berdekatan..aku ternampak pelajar perempuan tersebut sedang menunggu bas..
“Yana..umi rasa umi nak berbual-bual dengan pelajar perempuan tu..kita tunggu ira kat situ ye??”
Aku dan yana pun pergi ke arah pondok bas tersebut..
Kelihatan pelajar perempuan itu sedang membelek-belek buku..Pelajar itu langsung tidak memandangku dan sahabatku..
“Assalamualaikum..boleh cikgu nak berbual-bual dengan kamu??aku menggerakkan tubuhku ke arah pelajar perempuan tersebut..
Pelajar itu tersenyum tawar..
Kamu tingkatan berapa??
“Tingkatan 5 Beta..”(hmm..budak kelas sains..hatiku terdetik..)
“Tunggu bas ke??
“Haah..”
“Baru habis tuisyen??”
“Hmm..jawab pelajar itu ringkas..
“Tadi siapa tadi??”Pakwe kamu??”
“Sedara cikgu..”
“Sedara macam mane tu??”
“Sepupu saya..”
“Ooo..sepupu..sepupu pun boleh kawin sayang..”
“Boleh kawen ke cikgu??kalau sama belah ayah..”
Yana..sepupu boleh kawen kan??tak kisah sama belah ke..tak sama belah ke??kan??
Aku bertanyakan sahabtku untuk kepastian..
“Haah mi..boleh..”
“Kami dah kawan waktu kecik cikgu..
“Betul..dia bukan pakwe kamu??”
“Betul cikgu..”
“Dah tu?? tadi..kenapa kamu lari bila nampak cikgu??”
“Yelah..cikgu pandang lain macam je..”
“Macam nilah..kita perempuan..ada maruah..ada harga diri..tak kisahlah..dia sepupu kita ke?kawan waktu kecik ke?belah ayah ke?belah mak ke?tapi,,kita tetap kena jaga batas2 antara seorang lelaki dan perempuan..kamu tak rasa ape2 ke waktu kamu duduk rapat2..bersentuh paha dengan paha dengan dia??sepupu tak leh pegang2 tangan tau!takleh duduk rapat2..aurat pun kene jaga..kamu bukan mahram.."..aku berbicara lembut.

Aku tak pasti sama ada pelajar itu berkata jujur atau menipu..cuma yang kuharap..apa yang aku sampaikan bisa menyentuh hati pelajar tersebut..semoga dia bisa memikirkan apa yang kukatakan padanya..
“Takpelah..cikgu nak g makan kat restoren depan tu..jaga diri elok2 ye..jaga maruah..jaga harga diri.."aku mengusap perlahan belakangnya..
Meniliti keadaan sekeliling..menimbulkan kerisauan dihatiku..anak mudi zaman sekarang sudah tiada rasa malu..sudah tidak mengenal dosa dan pahala..sudah tidak mengenal batas2 antara lelaki dan perempuan..

“Kelas..jaga batas-batas antara lelaki dan perempuan!!aku bersuara keras..perempuan dan lelaki tak boleh bertepuk tampar..tak boleh nak gurau lebih-lebih..anak murid cikgu yang perempuan..jagalah maruah dan harga diri kamu..anak murid cikgu yang lelaki..kamu lelaki..pemimpin kaum Hawa..kamulah yang perlu lebih segalanya..dari segi ilmu agamanya..mahupun dalam tindak tanduk kamu..kamu tak tak??kalau dari sekarang kamu tak jaga sume tu..nanti,bile kamu dah habis sekolah..bergaul dengan mcm2 orang..kalau kamu tak pandai jaga maruah diri kamu..kamu takde prinsip..takde pegangan..kamu akan HANCUR..Kamu akan HANCUR..aku sudah hampir menitiskan air mata..berbicara soal ini sememangnya meruntun hatiku..

ISLAM BUKAN MENYEKAT..TAPI...ISLAM MENGATUR..ISLAM MELINDUNG..MELINDUNGI MARUAH KITA..DUHAI KAUM HAWA..HADIRKANLAH RASA MALU DALAM DIRIMU..SESUNGGUHNYA MALU ITU..SEBAHAGIAN DARIPADA IMAN..FAHAMILAH JUA WAHAI KAUM ADAM..PERLAKUAN YANG BAGAIMANA MENGGAMBARKAN DIRIMU MAKHLUK YANG DIKURNIA 9 AKAL..


No comments: