Monday, September 7, 2009

Dialah Hempedu..Dialah Penawar..

"Siapa nama Muhammad Hazim Izzafran angkat tangan?
cepat-cepat sibuah hatiku Hazim mengangkat tangan..

"Hazim..tepuk tangan sayang.."

pok amai-amai..belalang kupu-kupu..
tepuk biar pandai malam karang upah susu..

Si kecil itu pantas menepuk tangan sambil senyuman terukir diwajah..

Salam mak ngah hazim..aku menghulur tangan..lantas tanganku disambut dan dicium..
aduhai...buah hati mak ngah dah pandai salam ye sayang..

Hazim dah pandai apa lagi along??

"Banyak angah..bile die dengar azan kat tv..die senyap je..tekun dia mendengar..
kalau kita berzikir lailahaillah..pandai betul dia menggoyang-goyangkan badannya seolah-olah berzikir..Bile kita beri die buku..dia sudah pandai menyelak..dan sudah pandai cakap"dah..dah.."lalu ditarik buku lain..

aku tersenyum mendengar cerita along..ya Allah..cepat betul masa berlalu..Sedar tak sedar kini buah hatiku muhammad hazim izzafran iaitu anak alongku kini sudah berumur 11bulan..rasanya baru semalam kami mendapat berita yang along sudah selamat bersalin..dan kini buah hatiku itu sudah pandai berdiri pun..

Sekembalinya aku ke kampung bersma along memberi peluang untuk aku bersama buah hatiku itu..orang yang paling gembira sekali..siapa lagi kalau bukan opahnya..iaitu ibuku..sampai sahaja hazim dirumah kami..terus disuruh tidur bersmaanya dibilik..

Itulah buah hati kami sekeluarga..cucu sulung katakan..menjadi kemanjaan semua..

Sesekali melihat along dan abang long menjaga anak mereka..mengajar aku sesuatu iaitu pentingnya untuk suami dan isteri itu mempunyai sikap sabar di dalam diri..benar..sabar itu sebahagian daripada iman..tanpa kesabaran mana mungkin si ibu atau ayah mampu bertahan mendengar tangisan anak yang kuat dan mungkin sekali menggangu tidur yang lena..tanpa kesabaran mana mungkin si ayah dan si ibu bisa bersabar dengan kerenah anak yang sudah pandai menyepahkan barang-barang dirumah..tanpa kesabaran tak mustahil anak yang belum mengerti apa-apa dipukul kerana melepas rasa marah..

anak-anak adalah amanah Allah..maka adalah menjadi tanggungjawab kepada setiap ibu dan bapa menjaga amanah Tuhan ini sebaiknya..ingat!!bilamana kamu sudah bersedia membicarakan tentang perkahwinan dan m'persiapkan diri menjadi suami atau isteri maka persiapkanlah juga diri untuk menjadi seorang ibu atau bapa..

"TATATATATA.."
Buah hatiku mengeluarkan suara..

"Hazim cakap apa sayang??"aku memandang buah hatiku itu..
hmm..apalah agaknya yang dituturkan oleh buah hatiku ini..kalau mak ngah faham..mesti mak ngah dah balas balik sayang.."aku tersenyum sendirian..

"Hazim..mak ngah nangis ni..huhuhu.." aku berpura-pura nangis sambil menutup mukaku..tak lama kemudian..aku mendengar perlahan suara buah hatiku.."uuuuuu..sambil ditutup mukanya dengan tangan..

ya Allah..dia mengajuk aku menangis..hmm..cerdik betul buah hati mak ngah ni ye..aku terus mendokong buah hatiku itu..

Bahagiaku melihat senyuman diwajah buah hatiku itu..itulah anak2 teman2ku..saat dia menangis..kitalah yang resah..saat dia gembira..kitalah juga orang yang paling gembira..dialah penawar..dialah hempedu..semoga satu hari nanti..aku bisa memiliki zuriatku sendiri..No comments: