Thursday, July 9, 2009

PPSMI OOO..PPSMI..


Membaca berita harian secara online hari ini membuatkan ana mengucap syukur dan tersenyum sendirian..ana percaya pasti ada dikalangan pembaca yang juga bersetuju dengan ana..berita yang menarik perhatian, smestinya tentang pemansuhan PPSMI yang akan berkuatkuasa pada tahun 2012 yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin..alhamdulillah..segala puji hanya bagi Allah..
Melihat isu PPSMI yang begitu mendapat prihatian masyarakat umum dan keberanian rakyat untuk tampil ke depan mempertahankan bahasa ibunda, membuktikan semangat yang ada dalam diri rakyat Malaysia sendiri yang hakikatnya tidak pernah lekang dek panas..tak lapuk dek hujan..mungkin istilah ini sesuai untuk kita menggambarkan kecintaan pencinta-pencinta bahasa yang terus-menerus memperjuangkan bahasa Melayu dari dulu sehingga kini..Ana kagum dengan keberanian sasterawan Negara terulung Negara kita iaitu Dato’ A.Samad Said kerana tidak gentar untuk mempertahankan bahasa Melayu..ya!sememangnya keberanian ini seharusnya wujud dalam diri setiap rakyat Malaysia..
Jika kita menyingkap kembali Sejarah negara, kita seharusnya berasa bangga dengan Bahasa Melayu iaitu bahasa ibunda kita kerana pernah menjadi Lingua Franca yang menjadi bahasa perantaraan masyarakat semua negara pada satu masa dulu iaitu di Melaka yang menjadi laluan utama para pedagang dari China, Arab dan India ..maka wajarlah untuk kita bangkit mempertahankan bahasa ibunda kita ini hingga ke akhir hayat..
Ana berminat untuk berkongsi pengalaman diwaktu cuti semester yang lalu..persediaan untuk tesis akhir membuatkan ana perlu ke sekolah untuk mengajar. Ana memilih untuk menjalankan kajian di sekolah rendah dengan mengajar murid Tahun 5 dalam mata pelajaran Sains. Andai diikutkan, ana perlu mengajar mereka di dalam Bahasa Inggeris selaras dengan pelaksanaan PPSMI di Negara kita..dan bagi memenuhi tuntutan kajian ana sendiri untuk memperkenalkan metod pengajaran untuk membantu pelajar memahami konsep Sains dalam Bahasa Inggeris dengan lebih mudah.

Namun begitu, sangat mengecewakan apabila di awal pembelajaran lagi pelajar sudah tercengang-cengang bila ana mula menutur bahasa inggeris..Tambah berat bila ana menanyakan beberapa soalan berkenaan konsep topic yang diajar tetapi murid seakan tidak pernah mendengar apa yang ana sampaikan sekalipun hakikatnya mereka sudah pun belajar topic tersebut sebelum ini..Melihat keadaan ini, pasti sekali membuat kita berfikir dimana berkesannya PPSMI jika ini yang berlaku?? PPSMI bukan membantu pelajar memhami konsep Sains dengan lebih mudah sebaliknya semakin bingung murid atau pelajar dibuatnya..

Sewaktu meneman sahabat baik ana ke salah sebuah sekolah menengah di daerah Rompin, Pahang..sempat ana berbual dengan adik2 tingkatan 4 di sekolah tersebut bertanyakan pandangan mereka tentang pembelajaran Sains dan Matematik secara Bahasa Inggeris.. Ternyata, majority pelajar sememangnya bersetuju andai pembelajaran Sains dan Matematik ditukar semula kepada Bahasa Melayu..mendengar keluhan pelajar2 ini menimbulkan rasa simpati di hati ana.."susah kak..belajar dalam Bahasa Inggeris..tak faham.."Itulah antara keluhan pelajar yang menusuk hati bila kita mendengar..ana sendiri sebagai seorang kakak..terasa sedih bila mendengar keluhan adik ana yang belajar di sekolah arab al-khairiyah al-islamiyyah,mersing..adik ana yang ini sememangnya lemah dlm Bahasa Inggeris..Pelaksanaan PPSMI membuatkan dia semakin bingung dengan apa yang diajar oleh guru..bukan sahaja dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris tetapi juga Matematik dan Sains..
ya!Pelaksanaan PPSMI mungkin tidak menjadi masalah bagi sekolah2 bandar yang sedia maklum sememangnya petah berbahasa Inggeris..tetapi,bagaimana pula dengan pelajar-pelajar di luar bandar??inilah antara kelemahan PPSMI yang telah melebarkan jurang antara pelajar dua dataran yang berbeza ini..
Satu lagi peristiwa yang berlaku sewaktu ana menenami sahabat ana ke sekolah kami yang lama untuk membuat kajian bagi subjek KIMIA..apa yang menakutkan bila mana pelajar kenal apa itu 'petala' tetapi tidak kenal apa itu 'shell'..masyaallah..mengucap panjang ana dibuatnya..kes ini berlaku berikutan guru mereka yang menggunakan fully bahasa melayu sewaktu mengajar..inilah realiti yang berlaku kesan daripada pelaksanaan PPSMI kerana hakikatnya.. tidak semua rakyat Malaysia sama ada dari kalangan pelajar mahupun pengajar sendiri benar-benar bersedia untuk menerima pelaksanaan PPSMI di negara kita..

Sebagai seorang bakal guru Sains..sejujurnya, ana mengaku pembelajran Sains lebih wajar untuk dilaksanakan di dalam Bahasa Inggeris memandangkan kebanyakkan buru-buku rujukan yang diguna diperingkat university juga adalah dalam bahasa Inggeris kerana kebanyakan buku-buku rujukan ini adalah dari Negara-negara barat..Walau bagaimanapun,tak salah rasanya kalau diterbitkan buru rujukan khas di dalam Bahasa Melayu..Mengapa tidak kita iikuti langkah Negara Jepun yang terus maju sekalipun mereka tidak pandai Berbahasa Inggeris?? Inilah yang seharusnya disedari oleh kita semua dari dulu lagi..

Apapun, insyaallah..bersama-samalah kita berdoa demi kesejahteraan Negara kita..apa yang diharapkan,usaha kerajaan ini bisa meredakan hati-hati yang panas sebelum ini..semoga ia menjadi pengajaran untuk pihak2 tertentu supaya berfikir sedalam-dalamnya sebelum melaksanakan sesuatu..tak salah untuk kita belajar belajar Inggeris krn Bahasa Inggeris adalah bahasa perantraan dunia..dan sebagai manusia terutamanya seorang Islam kita sememangnya digalakkan untuk menguasai pelbagai bahasa..tetapi,janganlah terlalu mengagung2kannya sehingga bahasa ibunda sendiri disia-siakan..
p/s: penguasaan dalam bahasa Inggeris wajar ditingkatkan..
subjek Sains dan Matematik wajib ditukar kembali kepada Bahasa Melayu..
wa'allahualam..

No comments: