Tuesday, April 14, 2009

SUCIKAN HATIMU..


Hal melupakan..

”Umi..bagaimana nak lupakan seseorang?umi ada ayat-ayat Al-Quran yang boleh diamalkan??”seorang sahabat bertanya padaku..

”ayat2 untuk lupakan orang umi tak tahu..ayat pengikat kasih suami isteri umi hafal..” jawabku sambil ketawa separuh berjenaka..”

Aku tersenyum sendirian..teringat satu persoalan yang pernah diajukan oleh adik lelakiku yang bakal menduduki SPM tahun ini..iaitu adikku Hishamiakim atau kami panggil ’Akim’ dirumah..

”Angah..angah ada ayat-ayat Al-Quran yang boleh diamalkan sebagai seorang pemimpin?”tanya adikku..

” Angah tak tahu ayatnya..tapi angah pernah terbaca bacaan selawat yang boleh diamalkan bagi seorang pemimpin..ada dalam kitab’zikir munajat’angah..tapi ada di UPSI..takpe,akim cuba tanya tok..mungkin tok tahu..”


adikku Akim merupakan ketua pelajar disekolahnya iaitu Sek Men Keb Agama Pahang..andai diikutkan hati..adik ana itu tak mahu menjadi ketua pelajar kerana dia tahu amanah itu cukup besar..namun,guru-gurunya telah meletakkan kepercayaan padanya dan amanah itu wajar untuk dipikul..semoga dia menjadi pemimpin yang bertaqwa..

Berbalik pada apa yang ingin kubincangkan..

Dua pertanyaan yang diajukan padaku..masing-masing meminta ayat-ayat Al-Quran yang boleh diamalkan..dua pertanyaan yang berbeza..diajukan oleh dua orang yang berbeza..tapi,disini bukanlah perbezaan soalan atau orangnya yang ingin kupersoalkan..tapi,rungkaian jawapan untuk persoalan yang ditanya..

Berbalik pada soalan temanku yang pertama iaitu berkenaan bagaimana untuk melupakan seseorang..ana percaya,masalah ini bukan hanya berlaku pada teman ana itu tetapi juga mungkin dikalangan pembaca..

Bilamana berbicara soal melupakan..pastinya ia melibatkan hati..manusia sentiasa dibebani soal hati dan perasaan..bergantung kepada kita sendiri bagaimana untuk mengawalnya agar ia tidak merosakkan hati dan akal kita..

Sebelum menjawab persoalan tadi..satu perkara yang ingin ana persoalkan iaitu..

Apakah sebab sebenar ingin melupakan??kerana Allah??kerana ego??atau kerana cinta ditolak?atau bagaimna??

Andai kerana keegoan untuk menafikan hati..maka,saranan ana agar niat itu diperbetulkan..kerana apa??kerana percayalah..kalian takkan dapat melupakan dia..semakin kalian cuba untuk lupakan..semakin perasaan itu datang menerjah..semakin kian lari..semakin ia mengejar..ia adalah mainan perasaan dan dalam soal ini..syaitan memainkan peranan..oleh krn keegoan diri yang dipertahankan..sampai masanya hati kalian akan terasa sakit dan tidak mustahil kalian bertindak melakukan sesuatu yang bodoh krn keegoan menguasai diri..

”Arggghh..buat apa aku perlu ingat dia??bukan dia ingat kat aku pun..bunga bukan sekuntum..banyak lagii bunga-bunga lain!!

(antara contoh kata-kata marah dari diri yang ego dan ingin menafikan hati)


Alasan yang kedua,andai melupakan krn cinta ditolak..ya!niat ini juga harus diperbetulkan..krn alsannya sama sprti diats..agak sukar untuk menyucikan hati andai kalian tidak meletakkan Allah sebgai yang teratas dlm apa yang kalian lakukan..akhirnya,kalian akan terus-terusan dirundung rasa kecewa dan semakin sukar untuk melupakan..

”tak boleh..aku tak boleh ingat dia..aku perlu lupakan dia..dia dah tolak aku..takkan aku nak terhegeh-hegeh..”

(antara contoh kata hati yang memendam rasa kecewa)

TETAPI..

Andai kalian melakukannya kerana Allah..untuk mendapat redhoNya..kerana takut hati kalian lalai..takut dibuai perasaan..maka berdoalah..percayalah..Allah akan membantu kalian..pengorbanan kecil itu akan mengundang bahagia nanti..

Kedua yang ana persoalkan ialah apakah kalian merasakan perasaan itu hadir kerana nafsu atau dari Allah??hanya kalian yang tahu apa yang kalian rasa..ana takkan dapat membantu andai ana tidak benar2 memahami apa yang kalian rasa..

Insyaallah,akan ana terangkan satu persatu..

Pertama, hadir kerana nafsu..

Hadir kerana nafsu ini ialah bilamana kalian mengingatinya kerana keinginan kalian sendiri..kalian yang menyebabkan perasaann itu datang..sebagai contoh..kalian mengingatinya kerana terbayang2 wajahnya..kalian teringatnya kerana rindukan suaranya..kalian ternanti2 meseg darinya..andai itu yang berlaku..maka berhati2lah kerana khuatir perasaan yang hadir adalah krn nafsu semata2..dan andai krn nafsu..satu ubat yang paling mujarab ialah dengan berpuasa..

Kedua, perasaan yang datang dari Allah..biasanya..jawapan bagi persoalan ini tidak dapat dijawab dgn jelas krn orang yang mengalaminya tidak tahu kenapa dia rasa begitu..”ia datang sendiri umi..” itulah jawapan yang selalu ana dapat..

Jawapan ana..

andai itu yang kalian rasa..maka berdoalah kepada Allah..mungkin apa yang kalian rasa benar2dari-Nya.. ia boleh jadi satu ujian..boleh jadi satu anugerah..

”Sahabat-sahbatku..

Allah Maha Mendengar bsisikan hati kita..andai kita lakukan sesuatu krn takut dan malu pada-Nya..Dia Maha Tahu..Dia pasti akan membantu kalian..dan dia akan memakbulkan doa kalian..

hati kita..Allah yang memegangnya..kerana itu kita perlu sentiasa berdoa kepada Allah..agar Allah menetapkan hati kita dan tidak membolak-balikkannya..

Ya Muqallib al-Quloob, tsabbit qalbi ‘ala tho’atik,
wahai Tuhan yang Membolak balikkan hati ini, tetapkanlah hati ini di dalam ketaatan kepada-Mu.

Dalam berbicara soal hati,adalah amat perlu untuk kita menjaga kesucian hati..dan dalam membicarakan soal kesucian hati..Pertamanya..kalian perlu benar-benar memahami hati kalian..bilamana kalian memahami hati kalian..insyaallah,kalian akan tahu bagaimana menyucikannya dan apa yang menyebabkan kalian rasa hati kalian kotor atau tidak bersih..

Menyucikan hati bukan sahaja tertakluk antara kita dengan Allah..untuk menjaga hubungan kita dengan Allah..tetapi juga untuk menjaga hubungan sesama manusia..

kerana apa?kerana dlm hati yang tidak suci..maka akan wujudlah perasaan dengki..iri hati..dendam..prasangka dan pelbagai lagi maksiat hati yang ada..seperti riak,takbur,ujub,bangga diri dan yang seumpama dengannya..

Ya!Rambut sama hitam..hati lain-lain..

Mungkin,perumpamaan ini sudah tidak boleh digunakan kini.. memandangkn sekarang sudah ada rambut berwarna merah..pink...hijau..ungu..dan biru..

ya Allah..macam2 dunia ni..

Berbalik pada soalan sahabat ana itu tadi..

ada beberapa jawapan yang ana sampaikan..bukan cara untuk melupakan..tapi,lebih kepada bagaimana menjaga kesucian hati..bagaimna mendidik hati agar tidak dibuai dengan angan2 yang mungkin angan2 itu dibawa oleh syaitan laknatullah untuk kita jauh dari mengingati Allah..

Pertama,banyakkan berdoa..doa untuk menjaga kesucian hati..doa untuk mohon kekuatan menghadapi ujian dari-Nya..selain itu,mohon juga untuk diberikan petunjuk atas segala yang berlaku..

firman Allah yang bermaksud:

"Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar", surah al-baqarah ayat-155.

Apa yang berlaku pada kita..mungkin ia adalah ujian dari Allah untuk kita,maka berdoalah agar diberikan kekuatan untuk menghadapi segala ujian..

Kedua, bila tiba-tiba teringat..istighfarlah..didik hati supaya jangan terlalu mengikut perasaan..ingat!!bahawa syaitan akan stase berusaha untuk membiarkan manusia brada dlm kelalaian..dan bila tiba-tiba teringat je..cuba ingatkan diri...bahwa mengingati lelaki/wanita yang bukan muhrim itu boleh membawa kpd bunga-bunga zina..

Ketiga, zikrullah..didik diri untuk sentiasa mengingati Allah..tgh berjalan-jalan kedewan kuliah contohnya..zikirlah..sedang duduk-duduk dlm bas..melihat keluar cermin..lihat alam..lihat kebesarannya..berzikirlah..amalkan zikir setiap saat..andai tidak terzahir dilidah..zahirkan dihati..lahirkan juga rasa malu untuk mengingati yang lain dari-Nya..

Teringat ana sewaktu belajar tasawuf di SAR dulu..iaitu dalam mempelajari soal zikir..insyaallah,akan ana kongsikan sedikit disini..

Zikir merupakan rangkaian atau sendi iman yang dituntut oleh Islam terhadap ummatnya dan..

’Ibu Segala Zikir Adalah Solat’

Firman Allah di dalam Surah Thaha-14

“Sesungguhnya akulah Allah,tiada Tuhan melainkan Aku,oleh itu sembahlah Aku dan dirikan solat untuk mengingati Aku..

Kerana itu, waktu solat hati kita perlu benar-benar khusyuk..dan kita tidak boleh mengingati yang lain dari-Nya..sekalipun mungkin sukar untuk mencapai kekhusyukkan dlm solat tapi kita perlu berusaha..

Ingin ana kongsikan sedkit dengan kalian salah satu cara untuk khusyuk iaitu dengan memahami akan makna 'IHSAN' dan mempraktikkannya..

Ingatkah kalian akan satu peristiwa yang diterangkan di dalam hadith dimana sewaktu Rasulallah SAW sedang duduk bersama para sahabat..tiba-tiba..baginda didatangi oleh seorang lelaki yang berjubah putih..lelaki tadi duduk disisi Rasuallah lalu meletakkan tangannya ke paha rasuallah SAW lalu bertanya kepada Rasulallah SAW..terangkan padaku..apa itu Islam??lalu Rasuallah menerangkan tentang Rukun Islam..kemudian lelaki tadi bertanya lagi..terangkan pada ku..apa itu iman??lalu Rasulallah pun menerangkan Rukun Iman..dan bertanya lagi lelaki tadi..terangkan pada aku..apa itu IHSAN??Maka berkatalah Rasuallah SAW..

IHSAN ITU IALAH BILAMANA KAMU MENYEMBAH ALLAH KAMU MERASAKAN SEOLAH-OLAH KAMU MELIHAT ALLAH..ANDAI KAMU TIDAK BISA MELIHAT ALLAH.. TAPI KAMU TAHU..ALLAH MELIHAT KAMU..

Lelaki berjubah putih tadi ialah Malaikat jibril..

Insyaallah sahbat2ku..bilamana kita memahami akan makna IHSAN ini dan bisa mempraktikkannya sewaktu kita solat..kita akan dapat merasai nikmat kekhusyukan di dalam solat..sama-samalah kita berusaha..

Berbalik pada soal zikir..

Secara khususnya, zikir itu ialah mengucapkan :

tasbih iaitu Subhanaallah..
tahmid iaitu alhamdulillah..
takbir iaitu Allahuakhbar..
tahlil iaitu Laaailaahaillah..
taqdis iaitu Subbuhun Quddus,
Hauqalah iaitu La haulawala Quwwataillah billah..
Hasbalah iaitu Hasbiallahu wani’mal wakil..
Basmalah iaitu bismillahirrahmanirrahim..
Membaca Al-Quran..dan berdoa dengan doa-doa mathurat iaitu doa yang diterima daripada Rasuallah SAW juga tergolong dlm zikir


Manakala secara umumnya pula, zikir ialah amalan sama ada amalan hati,lisan dan perbuatan yang dilakukan bagi mengingati Allah Taala dan menganggungkannya serta selaras dengan syariat Islam..

Dengan berzikir maka akan lahir rasa taqarrub kepada Rabb..

Firman Allah di dalam Surah Al-Ahzab ayat 41-42 ada menyebut yang bermaksud:

Wahai orang-orang yang beriman, ingatlah serta sebutlah nama ALLAH dengan ingatan serta sebutan yang sebanyk2nya dan bertasbihlah kamu kepadanya pada waktu pagi dan petang.

Demikianlah serba sedikit tentang zikir..Insyaallah,kita teruskan dgn persoalan menjaga kesucian hati..

Keempat,dekatkan diri kepada Allah..rajin-rajinkan diri membaca Al-Quran dan buat solat tahajud,solat taubat dan istikharah jika dirasakan perlu..

Kelima, sibuk-sibukkan diri dengan hal lain agar diri tidak teringat pada-Nya..

Keenam,elakkan dari duduk seorang diri..krn ia boleh mencenderungkan kalian untuk mengingatinya...


Sahabat-sahabatku,

Setiap apa yang kita lakukan..apa yang lahir dlm hati kita.sebenarnya ia datang dari Allah..sesuatu yang berlaku pada kita takkan berlaku andai ia tidak dgn kehendak dan kekuasaan Allah..

lalu,kenapa Allah menghadirkan perasaan itu dlm hati kita??

kenapa Allah menghadirkan perasaan rindu atau cinta dlm hati kita sedangkan dia tahu kita mungkin lalai kerananya??

kenapa ia hadirkan dlm hati kita untuk mengingati yang lain dari-Nya??

Kenapa Allah menciptakan kita di dunia ini sedangkan Allah tahu bahawa kita akan melakukan perpecahan di dunia ini??

Kerana apa??

Ya!Kerana Allah ingin mentarbiyyah kita dengan setiap yang berlaku..Allah tidak akan rugi apa-apa dan tidak akan terkesan sama ada kita mengingati-Nya ataupun tidak tapi kita yang akan terkesan andai hati kita tidak mengingati-Nya..


tarbiyah bermaksud mendidik atau diasuh. Ia merupakan satu proses untuk menghasilkan manusia yang beriman dengan sebenar2 iman..

analogi disini cukup mudah..andaikan kita ingin membuat sebiji kek coklat yang sedap rasanya..maka untuk membuat kek yang sedap harus cukup bahannya..juga harus dibuat dgn cara dan kaedah yang betul..begitu juga dalam soal pentarbiyyahan..proses tarbiyyah ini berlaku secara berterusan dan ia berlaku setiap saat..bergantung kepada seseorang individu itu sendiri sama ada ia sedar atau tidak akan terbiyyah yang diterima..

Terdapat tiga perkara penting dalam proses tabiyyah iaini harus ada iman dan keyakinan..ilmu dan seterusnya beramal dengan ilmu..tarbiyyah ini pula boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu di dalam Islam terdapat 7jenis tarbiyyah..

Insyaallah,akan ana kongsikan disini..

Pertama ialah tarbiyyah ruhiyyah iaitu jalan untuk menyuburkan hubungan dengn Allah..tarbiyyah ruhiyyah ini bermula dengan aqidah yang akhirnya membawa kepada ma’rifatullah..dan setrusnya ibadah iaitu ibadah yang dilakukan untuk memperoleh mardatillah iaitu redho Allah..

Kedua,tarbiyyah‘aqliyyah iaitu mentel..akal..antara contoh ialah dalam menguji ketahanan mentel melalui deraan dan cabaran contohnya..tarbiyyah ‘aqliyyah juga mengasah akal untuk memahami sesuatu dan merangsang pemikiran..

Ketiga ialah tarbiyyah jasadiyyah iaitu jasad..ini termasuklah latihan dari aspek kesihatan,pemakanan mahupun kegiatan tubuh badan..

Keempat, tarbiyyah jihadiyyah iaitu kefahaman tentang jihad..sebagai contoh ialah dlm menguji ketahanan badan,survival,kemahiran persenjataan dan kekuatan jiwa menghdapai serangan pemikiran contohnya..

Kelima,tarbiyyah keselamatan..iaitu dari sudut perisikan..penguasaan dari segi bahasa,ilmu jiwa,ketenteraan dan soal keamanan ahli,dokumen dan rahsia..

Keenam,tarbiyyah akhlaqiyyah iaitu berpandukan Al-Quran dan hadith dan yang terakhir ialah tarbiyyah fardiyyah iaitu praktikal amal islami secara individu contohnya..

Demikian,serba sedikit penerangan tentang tarbiyyah yang adapat ana kongsikan..

Sahabat-sahabatku,

Allah telah memberikan AL-Quran dan Al-Sunnah sebagai panduan hidup kita..maka berpeganglah padanya dan hayatilah maknanya..Di dalam AL-Quran sudah diterangkan dengan cukup jelas bagaimana Allah menyediakan modul-modul pentarbiyahan untuk hamba-Nya..sebagai contoh bilamana kita bercakap soal ujian..sebagai contoh dlm kes di atas..sahabat ana sedang diuji oleh Allah dengan kekurangan jiwanya..tetapi di dalam Al-Quran juga sudah diterangkan bahawa Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan dengan kemampuannya??

Demikianlah bagaimana Allah mentarbiyyah kita dengan setiap yang berlaku. Cuma apa yang paling penting ialah keyakinan kita kepada Allah dan kesabaran dalam menghadapi setiap ujiannya..

Proses pentarbiyyahan ini juga mempunnyai tingkat2 yang tertentu iaitu yang pertama ialah ilmu,kemudiannya amal,seterusnya tazkiyyah iaitu pembersihan dan penyucian jiwa dengan muhasabah dan pengislahan contohnya dan yang terakhir ialah melalui ujian..

Oleh itu..bersabarlah menghadapi ujian Allah..dan yakinlah ada hikmah yang tersembunyi disebalik ujian itu..

setiap ujian yang berlaku ini pula ..seharusnya dilihat dalam dua konteks iaitu Syariah dan Sunnatuallah..Terkadang Allah menguji kita dengan bertujuan supaya kita beralih untuk memahami dan kembali kepada syariah dan kadang-kadang ia mahu kita kembali kepada Sunnatuallah..

Persoalannya..

Apa itu sunnatullah??

Apa itu syariatullah??

Sunnahtullah berasal dari dua perkataan iaitu sunnah dan Allah..Sunnah membawa maksud kebiasaan..Maka sunnatullah ini bolehlah untuk kita ertikan sebagai kebiasaan-kebiasaan atau ketetapan-ketetapan Allah. Sunnatullah disebut juga dengan hukum alam, hukum kemasyarakatan, atau ketetapan-ketetapan Allah menyangkut situasi kemasyarakatan yang tidak dapat dialihkan dan diubah oleh siapapun.
Sedangkan syariat adalah hukum Allah dan kebanyakkan hukum-hukum Allah diterangkan dengan jelas di dalam Al-Quran.

Ayuh!kita ambil kembali alkisah Pak Haji dan Ah Chong

Pak Haji baru selesai mengerjakan haji. Dia seorang lelaki yang taat beribadah. Pak Haji dan Ah Chong masing-masing menanam jagung..Pak Haji turun ke kebun jam 10 pagi, selepas selesai solat sunat Dhuha. Benih dipilih, dibenam ke bumi, air disiram, Pak Haji balik ke rumah dan bersolat lagi…Pak Haji seorang yang tunduk dan patuh pada syariatullah..
Di seberang sana ada seorang lagi pekebun jagung bernama Ah Chong. Jangankan haji, halal haram dan solat pun dia tidak mengerti.

Ah Chong Turun ke kebun jam 7 pagi. Masih ‘kufur’ seperti sebelum tidurnya malam tadi. Dengan dada yang kosong dari sebarang agama, Ah Chong memilih benih terbaik. Ditanam semolek mungkin ke dalam tanah yang dibentuk batas. Dibuat saluran air, agar lebihan siram tidak bertakung merosakkan benih. Batas dilindung dengan rumput kering selepas baja ditabur mengikut sukatannya. Pagar kebun diperiksa, agar jangan kambing merempuh masuk memakan anak pokok jagungnya..dan tepat jam 12 tengah hari, Ah Chong bersandar di pondok usang, berehat dan makan menanti petang.

Setiap hari Pak Haji dan Ah Chong mengulang perbuatan yang sama hingga genap 50 hari untuk menuai.

Persoalannya..kebun siapakah yang akan menghasilkan jagung yang terbaik,banyak dan berkauliti??

Dengan yakin, kita boleh menjawab bahawa kebun jagung Ah Chonglah yang makmur dan sejahtera.

Soalnya siapakah yang menumbuhkan jagung?

Allah…

Soalnya siapakah antara mereka berdua yang menyembah Allah?

Pak Haji…

LALU, Mengapa Allah tumbuhkan pokok jagung Ah Chong dan bukannya pokok jagung Pak Haji?Bukankah Pak Haji yang menyembah Allah??

inilah dia sunnatullah sahbaat2ku..

lmu sains dan ilmu kemanusiaan itu yang di rungkai oleh para saintis dan manusia itu adalah bentuk prisip dan hukum alam yang telah dicipta oleh Allah sebagai satu sunatuallah.
Adakah Allah ada menyebut bahawa apabila hendak menanam jagung perlu dengan siraman doa, dibajai dengan zikruallah?

Apakah kesuburan jagung ditentukan oleh Allah SWT pada besarnya serban atau labuhnya tudung??

Tidak sahabat2ku..

Ketentuan Allah pada teknik menyuburkan tanaman jagung ialah pada kualiti benihnya, cara jagung ditanam, jenis baja, kaedah menjaga pokoknya… yang kesemuanya dihimpun dalam satu ilmu bernama sains pertanian.

Siapakah yang tunduk kepada Allah dalam sains pertanian?

Jawapannya… Ah Chong.

Ah Chong yang patuh kepada hukum alam, kepada hukum sains pertanian… kepada Sunnatullah (cara kerja Allah).

Inilah beza antraa sunnatullah dan syariatullah..Namun,sebagai seorang Islam,untuk membentuk diri menjadi muslim sejati...untuk mendapat kesejahteraan hidup yang sebenar maka syariatullah dan sunnatullah ini harus hadir selari dlm hidup kita..

Contohnya, seperti alkisah Pak Haji di atas..andaikan Pak Haji seorang yang tunduk pada syariatullah dan dalam masa yang sama memahami sunnatullah..Pak Haji bangun seawal pukul 7.oopagi untuk menannam benih jagung..dicarinya benih yang terbaik..Ditanam semoleknya benih tadi dalam tanah yang dibentuk batas..dibuatnya saluran air, agar lebihan siram tidak bertakung merosakkan benih...dilindung batas dengan rumput kering selepas baja ditabur mengikut sukatannya...diperiksa pagar..agar tidak ada kambing yang masuk..setelah selesai dia kembali ke rumah menjalani kehidupan sebagai hamba Allah yang taat..menunaikan solat..berzikir..membaca Al-Quran..dan dalam masa yang sama dia berdoa agar tanamannya menjadi..

Persoalannya,

Apkah kebun jagung Pak Haji menanamkan jagung yang banyak,baik dan berkualiti??

Jawapannnya sudah tentu ‘YA!!malahan bukan sahaja kebunnya menjadi tetapi Pak Haji juga mendapt keberkatan dlm hidupnya..

suka untuk ana memberi satu lagi contoh memandangkan sekrang masing2 giat studi untuk menempuh final exam..andaikan ada seorang gadis bernama Muslihah peljar tahun 3 kos pendidikan Sains Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Mei Ling juga dlm kos yang sama..Muslihah seorang yang taat beribdat..sepanjang ‘studi week’tidak pernah sekali dia meninggalkan solat hajat..dia rajin membaca Al-Quran dan tidak putus2 berdoa agar cemerlang dlm examnya..namun,dia kurang dalam usahanya..sebaliknhya, Mei Ling mengamalkan study smart dlm pembelajarannya..dibuatnya peta minda agar mudah untuk dia mengingat..masa yang diisi dipenuhkan dengan persediaan untuk peperiksaaN..dia menghafal maklumat2 yang penting..dia membuat latihan untuk menambahkan kefahaman..

Persoallannya?

apakah Muslihah atau Mei Ling yang dapat menjawab soalan peperiksannya dengan baik??

Ingatkah kalian akan kata2 ini..

“Siapa yang berusaha..maka dia mendapat”

Bukankah kita juga selalu mendengar ini..

USAHA, DOA ,TAWAKAL..

Maka..amalkanlah..berpegang padanya..insyaallah..kejayaan menjadi milik kita..

Berbalik pada soalan menyucikan hati..kembalilah kepada syariatullah dan sunnatullah..mungkin Allah sedang mentarbiyyah kamu tentang sesuatu..begitu juga andai kita sedang menerima sesuatu ujian..kembalilah kepada Allah..sesungguhnya hanya Dia yang Maha Mengetahui akan segala sesuatu..yang penting keyakinan kita kepada Allah..dan kesabaran yang berterusan..


Sekian,perkongsian dariku..

Wallahualam..

No comments: