Wednesday, August 27, 2008

Duhai wanita yang dikasihi


Duhai Wanita Yang Dikasihi

Wanita bagaikan permata yang lama terkubur di lembah kejahilan. Kehidupan wanita kembali mewangi ibarat sekuntum bunga yang mekar setelah disinari cahaya oleh insan yang berbudi luhur. Rasulallah SAW telah mengangkat darjat wanita ke tahap yang paling tinggi ,sehingga pengorbanan wanita selalu dikenang oleh setiap insan..kelembutannya menyejukkan hati yang memandang..

Tiada seorang wanita pun yang ingin diseksa dgn penuh kehinaan lantaran dosa yang dikerjakan.Namun ramai wanita yang suka mendedahkan aurat,melakukan dosa-dosa lain yang menyebabkan ia menjadi penghuni neraka. Hanya wanita yang memahami hakikat kewanitaanya akan menghargai dirinya sendiri dan membimbing dirinya ke jalan yang diredhoi Allah..

Hayatilah kata-kata ini sahabat-sahabatku kaum Hawa..sedari hakikat diri kita sebagai seorang wanita..setelah Rasulallah SAW mengangkat darjat kita..apakah wajar untuk kita merendahkan darjat kita dgn menjadi wanita yang menjadi fitnah dunia dan agama??sedarkah kita?lupakah kita?sewaktu peristiwa Isra’dan Mikraj berlaku..Baginda Rasulallah SAW telah diperlihatkan gambran syurga dan neraka..dan ramai wanita di dalam neraka??kenapa??kenapa wanita ramai masuk ke neraka?sedangkan hakikat sebenarnya wanita tidak sukar untuk masuk ke syurga..hanya dengan mentaati Allah, Rasul dan taat pada suami..maka pintu syurga terbuka untuknya..berbanding lelaki yang memegang tanggungjwab terhdp 4wanita..tapi,kenapa kita?kenapa si bunga ini yang ramai masuk ke neraka??

renungkan seketika dlm menyedari hakikat diri..hargai dan pelihara segala keindahan yang Allah pinjamkan pada kita..wanita itu indah..tapi keindahan sebenar terletak pada hati..bukan dari luaran..semoga ini menjadi pedoman buat semua wanita yang ingin menjadi remaja cemerlang,isteri solehah, mahupun ibu yang penyayang ..kini atau mungkin satu hari nanti..insyaallah..

1 comment:

david santos said...

Beautiful!!!